Empresa i Treball

COMERÇ

La Generalitat reconeix el mestratge de 27 artesans catalans

query_builder   18 novembre 2013 13:00

event_note Nota de premsa

COMERÇ

La Generalitat reconeix el mestratge de 27 artesans catalans

Mestres Artesans 2013
 
·        El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, presidirà aquest vespre , al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2013.
 
·       El lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà obre el calendari d’actes de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que culminarà amb la celebració de la tercera edició de The Craftroom (29 de novembre a l’1 de desembre), a l’edifici DHUB de Barcelona.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació distingeix amb el Diploma de Mestre Artesà 27 artesans catalans, en un acte que s'ha celebrat aquest vespre al Palau de Pedralbes. L’acte, presidit pel conseller Felip Puig, ha comptat també amb la presència del director general de Comerç, Josep Maria Recasens, i del gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez. El lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà enceta el calendari d’actes de la Setmana d’Artesania de Catalunya, una iniciativa del Govern per impulsar el coneixement del sector i afavorir la comercialització dels productes artesanals, que culminarà amb la celebració de la tercera edició de la fira The Craftroom, a l’Edifici DHUB de Plaça de les Glòries (del 29 de novembre a l’1 de desembre).
 
Mestres Artesans 2013
Amb aquestes distincions, el Departament d’Empresa i Ocupació —mitjançant el CCAM– vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Per obtenir el Diploma de Mestre Artesà cal comptar amb una experiència de més de quinze anys de professió, i destacar en aspectes com la potenciació de l’ofici, la formació i; la incorporació de disseny i innovació al procés artesanal. 
 
Com en edicions anteriors, els Diplomes de Mestre Artesà compten amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat pel Museu Molí Paperer de Capellades. Es tracta de paper fet a mà, a base de fibres de cotó i lli (250g/m2 blanc i barbes als quatre costats). En el paper apareix una marca a l’aigua de l’escut de la Generalitat ampliat, en forma de filigrana. D’altra banda, la insígnia que es lliura a cadascun dels guardonats i que acompanya el diploma, sorgeix d’un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d’Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior en Joieria i l’escola del Col·legi de Joiers de Catalunya (JORGC). El guanyador del concurs d’enguany ha estat l’alumne de joieria de l’Escola d’Art del Treball de Barcelona, Laura Paglieri. La insígnia, anomenada per la seu autora “Signar” es basa en una proposta conceptual que va de la rigidesa automatitzada a la signatura personalitzada, creant el seu propi codi artesà. La capsa que presenta la insígnia ha estat realitzada al taller artesà ARAPDIS del barri de Gràcia de Barcelona.
 
Els artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà 2013 són els següents:
 
Miquel Barberà i Sampietro. Dissenyador joies, de Barcelona (Barcelonès). Per la nova concepció en la creació de joies amb inspiració profunda en la natura, dotant-les d’un contingut poètic i intemporal, i per un mestratge més enllà de l’ensenyament de tècniques introduint la interacció amb materials i sentiments
Francisco Barroso i Román. Cadiraire, de Castelló d’Empúries (Alt    Empordà). Per la seva llarga trajectòria, domini de la tècnica de la boga i de la balca i una extensa tasca divulgativa de l’ofici.
Antoni Farré i Martí. Joier, de Barcelona (Barcelonès). Pel seu profund domini de l’ofici, per la cerca constant de matèries noves i nous conceptes i el desenvolupament d’un innovador sistema de creació, fabricació i muntatge de joies.
Ma. Dolors Garcia i Pérez. Puntaire, d’Arenys de Munt (Maresme). Pel seu gran coneixement de l’ofici i per la seva extensa tasca divulgativa i formativa de la punta.
Manel Josep Garcia i Ramiro.  Orfebre, de Barcelona (Barcelonès). Pel seu excel•lent domini de l’ofici i una llarga trajectòria professional amb una gran dedicació a la transmissió del coneixement de l’orfebreria a través del mestratge.
Pere Goldero i León. Fuster, de Roquetes (Baix Ebre). Pel seu profund coneixement de les tècniques de l’ofici i el desenvolupament de mobiliari que supera les formes i dissenys tradicionals, amb una constant renovació i recerca de nous materials i d’estils inconformistes.
Cecília Gonzàlez i Martinez. Estampadora tèxtils, d’Igualada (Anoia). Pel seu desenvolupament d’una revisió contemporània del patchwork, multiplicant les possibilitats d’interacció amb la seda i buscant l’evolució de les seves tècniques i productes.
Mercè Gonzàlez i Martinez. Estampadora tèxtils, d’Igualada (Anoia). Per la interacció de l’ofici en altres àmbits professionals i culturals, amb l’evolució de tècniques i productes desenvolupant una revisió contemporània del patchwork
Miquel Ibáñez i Bellvehí. Tallador vidre, de Vic (Osona). Per la seva llarga trajectòria professional en la talla de vidre i per la tasca de mestratge exercida en els aprenents al seu taller.
Antoni Majó i Manresa. Terrissaire, de Breda (Selva). Pel seu extens recorregut professional, amb transmissió del coneixement al seu fill, la diversificació de la producció i una extensa tasca de demostració i difusió de l’ofici de la terrissa.
Antoni Majó i Masegué.  Terrissaire,  de Breda (Selva). Pel desenvolupament de nous productes contemporanis amb les tècniques tradicionals del seu ofici i l’extensa tasca de transmissió del coneixement de la terrissa mitjançant reportatges audiovisuals.
Josep Papaseit i Fabregat. Ceramista i Terrissaire, de Miravet  (Ribera d’Ebre). Per la seva extensa tasca formativa i divulgativa de l’ofici i per la recerca i desenvolupament de noves tècniques i materials que, combinades amb les tècniques tradicionals de la ceràmica i la terrissa, han donat com a resultat objectes de petit format amb gran puresa de formes.
Nina Pawlowsky i Glahn. Barretera, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva extensa trajectòria professional i de transmissió del coneixement, amb la recuperació d’un ofici tradicional i el desenvolupament de tècniques per donar una visió contemporània del barret, del capell i del vestuari utilitzat en les arts escèniques.
Josep Carles Pérez i Rodriguez. Joier, de l’Hospitalet de Llobregat (Baix LLobregat). Per la seva llarga trajectòria professional i formativa, tant en la innovació com en l’execució de l’ofici, la creació d’una estratègia de formació amb la interacció amb un entorn natural i la introducció del 3D com a eina de treball en la joieria actual.
Jordi Pesarrodona i Ferré. Fonedor, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva extensa trajectòria professional i de treball amb artistes de reconegut prestigi; de mestratge, tant al taller com amb l’assessorament a altres artesans professionals; i per la seva aplicació de la tècnica de la cera perduda en formats de gran volum, d’extrema dificultat.
Immaculada Ramos i Aracil. Dissenyadora i Estampadora tèxtils, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria professional, tant en l’àmbit productiu com en la formació, i per l’aplicació de processos manuals a teixits industrials que alteren la seva textura i els converteixen en nous teixits.
Francesc Ripoll i Busquets. Torner, de Sant Hilari Sacalm  (Selva). Pel seu extens recorregut professional, amb profund domini de les tècniques de l’ofici, i per la investigació realitzada per a la creació de nous materials i noves eines per al tall de la fusta, esmolat d’eines i nous vernissos.
Joan Serra i Renom. Vitraller, de Sabadell (Vallès Occidental). Per l’excel•lent domini de l’ofici, mestratge i extensa tasca divulgativa de l’ofici, i per la creació i desenvolupament de noves tècniques per millorar la qualitat perceptiva del vitrall des de qualsevol punt d’observació.
Pere Surribas i Jaumira. Torner, de Torelló (Osona). Per la seva llarga trajectòria professional i implicació activa en la conservació, difusió i prestigi de l’ofici de torner.
Francesc Tortosa i Domingo. Joier, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria professional i la investigació constant per a la millora dels processos productius artesanals en la joieria.
Ramon Tortosa i Domingo. Joier, de Barcelona (Barcelonès). Per la trajectòria professional, formativa i d’investigació en la producció artesanal de joieria.
Glòria Trujillo i Sedó. Ceramista, d’Esparreguera (Baix Llobregat). Per la seva aportació de diferents visions de la ceràmica, amb estudi permanent de les tècniques i la matèria per desenvolupar projectes de gran dificultat, i per la investigació i transmissió del seu gran coneixement de l’ofici.
Santiago Valldeperas i Binefa. Terrissaire, de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Per la seva llarga trajectòria professional i formativa, amb una àmplia tasca de difusió de l’ofici de la terrissa.
Joan Vaqué i Sans. Manufacturer d’objectes de vímet, de jonc, de canya, de palma i altres fibres , de la Vilella Baixa  (Priorat). Per la seva trajectòria en la fabricació de palmes i palmons, amb la recerca de col•laboracions amb altres sectors i de noves aplicacions de la tècnica per a la creació de nous productes contemporanis i amb nous usos.
Xavier Vaqué i Sans. Manufacturer d’objectes de vímet, de jonc, de canya, de palma i altres fibres , de la Vilella Baixa  (Priorat). Per la seva extensa tasca d’investigació realitzada, per l’aplicació de noves formes de trenar les palmes i palmons i per la recerca de nous tints per desenvolupar noves línies de producte.
Antoni Vendrell i Guasch. Picapedrer, de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Per la seva llarga trajectòria professional, amb mestratge extern i a l’empresa, per la incorporació de noves tecnologies de suport a l’ofici i per la seva participació en nombroses restauracions del patrimoni arquitectònic català.
Úrsula Viñolas i Subirana, Joiera, de Canet de Mar  (Maresme). Per la seva extensa trajectòria formativa i per  la dedicació especial a la investigació i recuperació de tècniques antigues de joieria, amb aplicació d’aquests coneixements a la seva tasca creativa i formativa.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia