64 milions de persones al món pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)
 
L’any 2030, la MPOC serà la quarta causa mundial de mort, segons l’OMS
 
El 9,2% de la població catalana major de 40 anys pateix la malaltia
 
"No és massa tard" és, per segon any consecutiu, el lema del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica 2013 i amb aquesta reiteració es pretén emfasitzar les accions que es poden dur a terme per millorar la salut respiratòria, abans i després del diagnòstic de la malaltia.
 
La MPOC es produeix perquè s’inflamen els bronquis i es destrueixen els envans dels alvèols, que són unes petites bosses en contacte directe amb els vasos sanguinis, on arriba l’aire que entra pels pulmons a través dels bronquis i on l’oxigen passa a la sang i s’elimina el diòxid de carboni.
 
Hi ha dos tipus principals de malaltia pulmonar obstructiva crònica: la bronquitis crònica, definida per una tos prolongada amb moc, i l’emfisema, caracteritzat per la destrucció dels pulmons amb el temps. La majoria de les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica pateix una combinació d’aquestes dues afeccions.
 
Cada vegada més, els malalts experimenten ofec quan fan activitat física, la qual cosa els provoca una tendència al sedentarisme que, al seu torn, fa que acabin sentint ofec amb activitats cada cop més simples (vestir-se, menjar, etc.). El deteriorament de la funció pulmonar és progressiu i, en conseqüència, també ho és l’empitjorament dels símptomes.
 
El principal factor de risc de patir MPOC és el tabac, però també ho són la contaminació de l’aire en locals tancats, la contaminació de l’aire exterior i la pols i productes químics (vapors, substàncies irritants i gasos) en el medi laboral.
 
Incidència de la malaltia
 
Actualment hi ha 64 milions de persones al món que pateixen MPOC, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que preveu que l’any 2030 la malaltia es convertirà en la quarta causa mundial de mort.
 
A Catalunya és una de les causes més freqüents d’atenció mèdica, especialment a urgències, per les aguditzacions que es pateixen durant l’evolució de la malaltia. Es calcula que el 9,2% de la població més gran de 40 anys pateix MPOC i cal destacar que, a diferència d’altres processos crònics, en aquesta malaltia no hi ha hagut un descens de la mortalitat.
 
Tanmateix, accions com ara la implantació del Pla de salut de Catalunya representen un punt d’inflexió en l’atenció al malalt crònic i la millora de la qualitat de vida i, entre altres millores, les hospitalitzacions han baixat. En el cas de la MPOC, el 18,4%. També s’han implementat altres recursos, com el Programa Pacient Expert, que cada cop involucra més malalts crònics en el coneixement de la seva patologia, la responsabilització i el foment de l’autocura. Gràcies a aquest programa, els malalts milloren els seus estils de vida, el grau d’autocura i la qualitat de vida.
 
Sessió de MPOC del Programa Pacient Expert
 
20 de novembre, Dia Mundial de la MPOC
 
Organitzat per la Iniciativa Mundial contra la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, en col·laboració amb professionals de la salut i grups de pacients amb MPOC d’arreu del món, dimecres 20 de novembre de 2013 es commemora el Dia Mundial de la MPOC, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la malaltia i millorar l’atenció a les persones afectades.
 
El lema "No és massa tard" va adreçat a diferents públics. A les persones amb símptomes i sense diagnòstic, perquè si noten que els falta l’aire no és massa tard per sol·licitar una espirometria al seu metge. A les persones afectades d’aquesta malaltia, perquè no és massa tard per viure una vida saludable. I als professionals de la salut que tenen cura de persones amb MPOC, perquè no és massa tard per ajudar-les a respirar millor.
 
 
Més informació sobre la MPOC al Canal Salut.