Cultura

El Voluntariat per la llengua ha impulsat més de 80.000 parelles lingüístiques en una dècada

query_builder   20 novembre 2013 14:02

event_note Nota de premsa

El Voluntariat per la llengua ha impulsat més de 80.000 parelles lingüístiques en una dècada

  • Es celebrà ara el 10è aniversari del programa, que facilita que persones que habitualment parlen català es trobin amb persones que volen practicar-lo i conversin en un ambient real i distès
 
  • El nou portal vxl.cat oferirà informació i continguts sobre el programa
 
  • Un acte de celebració el dia 21 de novembre aplegarà voluntaris de tot el país a Barcelona
El Voluntariat per la llengua (VxL) arriba als 10 anys havent assolit les 80.000 parelles lingüístiques. El programa ja té presència a 182 localitats i s’ha expandit territorialment a Balears, València, Andorra i la Catalunya del Nord. A Catalunya ha iniciat a més una expansió sectorial en àmbits com l'empresa, l'administració de justícia, la sanitat o l'esport.
 
Des del gener de 2013, el Voluntariat per la llengua, impulsat pel Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, ha generat un total de 8.121 parelles noves.
 
Per commemorar el desè aniversari, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha organitzat un acte de celebració a la Fàbrica Moritz aquest dijous 21 de novembre a les 18.15 h. En l'acte, es presentarà el nou portal vlx.cat, amb informació i tota mena de continguts i serveis sobre el Voluntariat per la llengua. El programa també disposarà d'un compte a twitter (@vxlcat) i una pàgina a Facebook (facebook.com/vxlcat). La commemoració comptarà amb la intervenció del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i hi participaran la companyia de teatre De Mortimers i l’Always Drinking Band.
 
L’èxit del programa VxL ha fet que altres regions incorporin el model com a mètode per a fomentar l’ús de les seves pròpies llengües. És el cas de la ciutat italiana de Bolzano (Itàlia) per a fomentar l’alemany i l’italià, i la regió de Flandes (Bèlgica) per al foment del flamenc. A la Val d’Aran, s’ha dut a terme per a la promoció de l’aranès.
 
Impacte social
El paper de cohesió social que juga el Voluntariat per la llengua al país es reflecteix en la implicació d’entitats i d’establiments comercials que hi participen: durant l’any 2013 s’han signat acords amb 651 entitats i 2.452 establiments.
 
Al voltant del programa Voluntariat per la llengua s’organitzen activitats socials i culturals per fomentar la conversa en català: clubs de lectura; taules rodones; tallers de cultura popular; trobades amb escriptors en llengua catalana; activitats relacionades amb la gastronomia, el teatre o el cinema; concursos poètics, fotogràfics o lingüístics; visites a exposicions; visites guiades a centres i localitats d’interès històric i cultural o a museus; concerts; presentacions de llibres; recitals poètics i de lectures; excursions; participació o assistència a programes de ràdio i de televisió, i activitats vinculades a la Diada de Sant Jordi. Al llarg de l’any 2013 ja s’han organitzat més de 350 activitats. L’any 2012, les activitats organitzades van assolir més de 55.000 participants.
 
 
Perfil dels voluntaris
 
Les persones que participen en el programa Voluntariat per la llengua per guanyar fluïdesa (aprenents) tenen entre 30 i 39 anys, majoritàriament d’origen estranger. En concret, un 64% dels aprenents són estrangers, un 23% de la resta de l’Estat Espanyol, un 8,2% de Catalunya i un 8,2% no especifica el seu origen. La majoria dels estrangers provenen d'Amèrica del Sud, amb un 42,3%; del Nord d'Àfrica, amb un 16,5%; de la Unió Europea, amb un 14,9%; i de l’Amèrica Central, amb un 10%.
 
Pel que fa als voluntaris, tenen una mitjana d’edat més gran que la dels aprenents ja que estan en la franja d’entre 50 i 65 anys. Un 84,5%  provenen de Catalunya; un 6,7% de l’Estat Espanyol; un 3,6% són d’origen estranger i un 5’3% no dóna informació sobre la seva procedència. En els últims anys s’ha observat la participació de persones que van començar com a aprenents i actualment fan de voluntaris.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia