Els autors de l’obra han estat guardonats amb la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic, iniciativa impulsada per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família
Imatge del còmic
El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, ha presentat aquesta tarda a la botiga FNAC del centre comercial de Les Arenes de Barcelona el còmic El senyor Romaní. Ho ha fet acompanyat de l’editor en cap de l’editorial Editores de Tebeos (EDT), Félix Sabaté i de l’autor del llibre El còmic en català, Jordi Riera.
 
Els dos autors del còmic són l’il·lustrador Miguel Bustos (Amposta, 1984) i la guionista Carme Pons (Amposta, 1986), que van resultar guanyadors de la 2a ronda de la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic 2012. El premi d’aquesta beca consistia en la publicació del còmic a l’editorial EDT, líder d’aquest sector. En total, s’han editat 1.000 còpies de l’obra en català i en castellà, que es distribuiran a Catalunya i arreu de l’Estat espanyol.
 
Aquesta iniciativa, impulsada per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família –entitat que gestiona el Carnet Jove– té l’objectiu de promoure la pràctica artística del còmic, considerat entre la gent jove com el novè art, així com de facilitar la seva inserció professional en aquest àmbit.
 
El senyor Romaní és una història imaginària sobre un home que persegueix el somni d’unir les seves dues passions –les plantes i la música– en una de sola, i no s’atura fins a aconseguir-ho. Consta d’una seixantena de pàgines amb vinyetes a il·lustrat a dues tintes.
Després de la presentació del còmic, dirigit a totes les edats, s’ha dut a terme un petit contacontes, en el qual Carme Pons ha llegit un fragment de la història mentre Miguel Bustos l’ha anat il·lustrant.
 
Èxit de la beca
 
Entre els joves que han gaudit de la beca del Carnet Jove, hi ha casos en què han assolit un èxit professional molt remarcable durant i després de la seva estada a l’empresa.
 
Entre aquests, hi ha el cas del dibuixant Aleix Saló (Ripollet, 1983), guanyador de la convocatòria Premi Tira Còmica “Més Jove”, precursora de la Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic. Aquesta fita li va permetre publicar el llibre Fill dels 80, la Generació Bombolla amb Ediciones Glénat. Posteriorment, el 2011, la mateixa editorial va publicar el seu segon llibre Españistán, de la burbuja inmobiliaria a la crisis, que va tenir un notable èxit arreu de l’Estat espanyol, amb més de 11.000 exemplars venuts. A més, el vídeo penjat al Youtube sobre el còmic ha tingut 5,7 milions de visionats.
 
Un altre cas destacat és el de Raquel Córcoles (Reus, 1986) i Marta Rabadán (Cocentaina, 1983), guanyadores de la segona ronda de la II Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic, que van escriure el llibre Sóc de Poble, publicat per Ediciones Glénat. El còmic, que satiritza la frivolitat de les noves tendències urbanites, ha venut prop de 4.000 exemplars.
 
Finalment, també és remarcable el cas de Xavi Cazorla (Sabadell, 1983), que va ser seleccionat per gaudir de la Beca Connecta’t a la Ràdio el 2008. El jove va col·laborar al programa de Ràdio FlaixBac “El matí i la mare que el va parir”, i el 2011 va entrar al programa d’humor radiofònic “Fricandó Matiner” de RAC 105 on actualment col·labora com a guionista i humorista.