La vicepresidenta respon una interpel·lació sobre la consulta
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha dit avui al Parlament que la consulta que farà el Govern al poble de Catalunya es desenvoluparà de manera legítima, democràtica, responsable i legal. D’aquesta manera, la vicepresidenta ha donat resposta a la interpel·lació formulada pel grup de Ciutadans sobre la possibilitat de fer un referèndum sense l’autorització de l’Estat.
 
La vicepresidenta ha defensat la legitimitat de la consulta perquè donarà compliment a un mandat parlamentari expressat en tres resolucions aprovades per àmplia majoria. Així mateix, ha dit que serà legal perquè existeixen diverses vies, recollides en un informe de l’Institut d’Estudis Autonòmics, que permetrien celebrar-la amb total respecte a la legalitat vigent.
 
“El Govern treballa impulsat pels acords d’aquest Parlament i el sentiment majoritari dels catalans i catalanes i per tal que puguem expressar-nos a les urnes per decidir el futur que col·lectivament ens volem donar”, ha assegurat Joana Ortega, que ha recordat que “la democràcia és això. Des del respecte a les minories, les majories decideixen”.
 
En aquest sentit, ha fet una crida a no tenir por de la democràcia i ha afirmat que aquest és un procés irreversible.
 
Legítima, responsable, legal i democràtica
 
“Serà una consulta legítima, perquè aquest Parlament sobirà, integrat pels diputats escollits democràticament pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, s’ha manifestat reiteradament reivindicant el dret d’autodeterminació d’aquest poble i requerint el Govern per tal d’impulsar una consulta legal i democràtica”, ha dit la vicepresidenta.
 
Joana Ortega ha recordat les tres resolucions aprovades per una àmplia majoria al Parlament de Catalunya durant aquesta legislatura per tal d’instar el Govern a establir un diàleg amb l’Estat per fer possible la celebració de la consulta. En aquest sentit, l’impuls de la consulta és plenament legítim perquè dóna compliment de les resolucions del Parlament, ha assegurat.
 
Així mateix, la vicepresidenta ha dit que serà una consulta democràtica perquè es planteja des del màxim consens i cercant la màxima participació. “Des del Govern hem impulsat el Pacte Nacional pel Dret a decidir amb la voluntat de sumar el màxim d'entitats, de sensibilitats, de visions complementàries, amb una clara voluntat de diàleg, perquè ningú es pugui sentir exclòs d'aquest procés”, ha afirmat. “En aquest moment fonamental per a la nostra història, la voluntat majoritària del poble català ha de ser inequívoca i canalitzada amb una consulta amb la màxima participació, i farem tot el possible perquè així sigui”.
 
També ha dit que la consulta es faria des de la responsabilitat i ha remarcat la voluntat majoritària expressada pel Parlament de negociar i dialogar amb l’Estat, malgrat les dificultats d’aquest objectiu. “Alguns menyspreen les nostres legítimes reivindicacions i de manera irresponsable busquen alimentar les visions més retrògrades i centralistes, però tingui la seguretat que seguirem treballant, cercant el diàleg i una consulta tolerada per l’Estat”.
 
Pel que fa a la legalitat de la consulta, la vicepresidenta ha recordat que un informe de l’Institut d’Estudis Autonòmics revela que hi ha cinc vies possibles per dur a terme la consulta i que s’ajusten a la legalitat vigent, entre les quals hi ha la futura llei de consultes, que està en tràmit parlamentari.

1  

Imatges

La vicepresidenta respon una interpel·lació sobre la consulta. FOTO PARLAMENT DE CATALUNYA

La vicepresidenta respon una interpel·lació sobre la consulta. FOTO PARLAMENT DE CATALUNYA 1089