·  El conseller d’Empresa i Ocupació adverteix que un sistema energètic català haurà de comptar amb organismes reguladors i operadors del sistema propis
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat avui al Parlament de Catalunya que el sistema elèctric català és més eficient que l’espanyol, i que unes primeres aproximacions estimen que  “un sistema de generació estrictament català, amb els corresponents mecanismes de mercat, permetrien reduir entre un 10% i un 15%, segons les xifres més moderades, i un 25%, segones les més optimistes, la tarifa elèctrica que estan pagant avui els consumidors industrials i domèstics catalans”.
 
En resposta a una interpel·lació formulada per la CUP, el conseller ha mostrat la seva confiança en el sistema energètic català, però ha recordat que “cal que estigui interconnectat amb la resta de sistemes energètic veïns per garantir la fiabilitat i la qualitat del subministrament energètic, i per això és important l’execució de les infraestructures que ja estan planejades”, en referència a les interconnexions elèctrica i gasista amb França. Puig ha considerat que el mix elèctric “és raonable i té capacitat suficient per cobrir la pròpia demanda de Catalunya”, ha valorat la “suficiència de les instal·lacions receptors de combustibles petrolífers i sòlids” i ha instat a completar les infraestructures gasistes ja planificades “per completar la xarxa actual”.
 
Puig ha advertit que “qualsevol model energètic de futur ha de ser sostenible energèticament, ambientalment i també financerament”, i ha assenyalat que un sistema energètic català requerirà del disseny dels corresponents operadors del sistema gasista i elèctric i dels organismes reguladors per poder articular el seu propi mercat.
 
El conseller ha recordat que el Govern ja està posant en marxa diferents actuacions en matèria d’estalvi i eficiència energètica i de foment de les energies renovables, però ha lamentat que la política energètica del Govern central “obligui a revisar el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, principalment en tot allò que es refereix al règim especial”. En aquest sentit, Puig ha afirmat que la reforma elèctrica proposada pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme “només té en compte criteris financers, per reduir el dèficit de tarifa acumulat, i no els efectes sobre la indústria o els consumidors”.
 
En una altra interpel·lació parlamentària, formulada pel Partit Popular, el conseller ha exposat el bon moment que viu el sector del turisme a Catalunya. Puig ha exposat que “som un referent en aquest àmbit i continuem creixent; enguany el nombre de visitants augmentarà al voltant del 7% i la despesa efectuada pels turistes, un 12%, aproximadament”. “Això és fruit de l’aposta pel turisme de qualitat que s’ha fet al país”, ha reblat.
 
Puig ha explicat que amb el Pla Estratègic i el Pla de Màrketing, Catalunya disposa de “molt bons instruments” per treballar en la captació de turistes internacionals, ha avançat que en els darrers mesos “s’ha començat a notar una reactivació del turisme provinent de la resta de l’Estat espanyol”, i ha reiterat que la posada en marxa de l’impost sobre les estades en establiments turístics, que ha permès recaptar 19 milions d’euros entre novembre i juny, s’ha produït “amb la plena col·laboració del sector”. Finalment, el conseller ha volgut deixar clar que “Barcelona World permetrà donar resposta a una demanda turística a la qual avui Catalunya no pot atendre, i per tant actuarà com a complement a l’oferta turística ja existent”.