Amb aquesta expedició es pretén donar a conèixer els avenços duts a terme per aquesta explotació en l’àmbit de la producció lletera i potenciar així el procés d’internacionalització d’aquest sector
FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort, han acompanyat un grup de 30 cònsols de diferents parts del món, en una visita a l’explotació ramadera ‘La Ponderosa’, ubicada a Hostalets de Tost, al municipi de Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell.
 
Aquesta iniciativa forma part de les accions de promoció de la internacionalització del sector en l'àmbit del desenvolupament rural que s'estan  fent en aquests moments des del Departament d'Agricultura i d'acord amb el compromís del Govern arran de la recent visita a les instal·lacions del president de la Generalitat.
 
A l'acte, també hi ha assistit l'alcalde de Ribera d'Urgellet, Antoni Capdevila, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el copríncep episcopal d’Andorra i bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives, així com els socis de l'explotació.
 
La granja té una capacitat de 740 vaques de llet, amb un cens actual de 219 femelles reproductores. Actualment, acull el que es coneix com a Projecte BLANCA-Ponderosa Holstein, una iniciativa que pretén trobar solucions a la manca de comunicació i d’interacció entre la producció, el coneixement i els consumidors.
 
L’objectiu d’aquesta visita ha explicat el conseller és “donar a conèixer a tots aquells països que tenen interessos en el sector lleter el projecte desenvolupat en aquest centre làctic, que reuneix totes les característiques per ser un referent més enllà de les nostres fronteres, ja que ha apostat de forma decidida en la recerca per tal de treure el màxim rendiment de la seva producció i això, sens dubte és un element molt atractiu de cara a les empreses lleteres nacionals i internacionals”.
 
En aquest sentit, el DAAM està tramitant l’autorització d’aquesta granja com a Centre de Transferència d’Embrions, que és ara mateix la seva activitat principal, ja que la producció de llet, malgrat que és alta i de qualitat, és una conseqüència derivada de la investigació. Paral·lelament, des d’aquesta explotació també col·laboren amb l’IRTA en un projecte d’alimentació de vaques lleteres.
 
En el decurs de la visita, el conseller Pelegrí ha remarcat que “cal apostar per l’adaptació dels processos de producció a les noves expectatives, canvis i exigències de la societat i els mercats, ja que aquest és un dels grans reptes que s’han d’afrontar contínuament. Cal aportar eines de competitivitat, tot i mantenint l’essència dels nostres productes, i fer recerca de proximitat, ajudant i anant de la mà d’aquest sector.”
 
I ha recordat que la producció primària compta, així, de la mà de l’IRTA, “amb un aliat que dóna suport constant en coneixement i tecnologia en tots aquells aspectes i reptes dels seus processos productius de cria o cultiu.”
 
“La situació econòmica mundial fa del tot necessària la sortida de les petites i mitjanes empreses al mercat exterior. Aquest pas endavant ha d’anar precedit de l’elaboració detallada i conscient d’un pla d’internacionalització que passa sens dubte per la capacitat d’innovació del sector. El model d’explotació ramadera de ‘La Ponderosa’ és tot un exemple en aquest sentit”, ha conclòs Pelegrí.
 
Dades dels sector
 
Actualment, hi ha a Catalunya 743 explotacions actives de vaques de llet que produeixen un total de 700.000 kg de llet a l’any cadascuna (quota assignada mitjana).
 
L’estructura mitjana de les explotacions és la següent: 53,35 hectàrees de superfície agrària útil (SAU) dedicades a la producció de llet, 141 vaques presents, 3,2 unitats de treball agrari (UTA) i 4.015 euros de capital invertit per vaca present.
 
L’activitat es caracteritza, entre altres aspectes, per una dedicació laboral alta i la necessitat d’una important inversió en capital. La dedicació laboral mitjana d’una unitat de treball familiar és de 2.825 hores anuals.
 
Les característiques de la producció lletera al llarg de 2012 han estat les següents: 9.024 litres produïts per vaca present a cada explotació, amb una qualitat nutritiva de 3,69% de taxa de greix i 3,28% de taxa de proteïna. Això fa que cada explotació produeixi una mitjana d’entre 35 i 50 kg de llet al dia, que depèn molt de factors com la genètica, el maneig o l’alimentació.
 
Els ingressos totals de 2012 han estat de 40,60 ct. €/l, dels quals els ingressos per la venda de llet en representen el 81% (32,99 ct. €/l), i la resta prové d’ingressos com la venda de vedells (frisons) destinats a carn.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 2533

Imatge recurs.

Imatge recurs.
JPG | 2887