L'Agència Catalana de Seguretat Alimentaria, l'Agència de Salut Pública, l'Agència de Residus de Catalunya i el Departament d'Ensenyament han organitzat avui la jornada “El rol de l’escola en el malbaratament alimentari”, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre. L’objectiu ha estat presentar a la comunitat educativa, a les famílies, i als tècnics municipals les eines de què disposen per impulsar noves accions a les escoles de cicle infantil, primària i secundària per reduir el malbaratament alimentari. D’aquesta manera, diferents Departaments de la Generalitat vinculats a les polítiques de prevenció del malbaratament  han unit  la seva acció per, de forma coordinada i sinèrgica, implicar en la prevenció els nens i les famílies, com a consumidors actuals i futurs.
 
El gener de 2012 el Parlament de Catalunya va constituir la Taula per a la Distribució Gratuïta d’Aliments, per a la millora quantitativa i qualitativa de la recollida i la distribució d’aliments. En el marc d’aquesta Taula, els diferents Departaments de la Generalitat han col·laborat, per exemple, en la revisió de la ”Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene per l’Aprofitament Segur del Menjar en els Sectors de la Restauració i Comerç Minorista”, el desenvolupament de la web “Família – Escola” i la realització d’unitats didàctiques específiques per a l’educació Primària i Secundària, del Departament d’Ensenyament, o en la revisió dels requisits i del mapa dels Centres de Distribució Gratuïta d’Aliments. 
 
 
Mòdul formatiu i recursos del Departament d’Ensenyament
 
El Departament d’Ensenyament ha presentat el mòdul formatiu i diferents recursos, adreçats a les famílies,  que es troben publicats en el seu espai web Família i Escola. Junts x l’Educació, que es poden consultar al web http://www20.gencat.cat/portal/site/familiaescola. Pel que fa al mòdul formatiu sobre malbaratament alimentari, consta de dues sessions de formació -sensibilització i aprofundiment- amb les activitats desenvolupades per tal que un grup de famílies o l'Ampa del centre pugui fer la formació sense necessitat d'un formador expert en el tema.
 
Ensenyament també ha presentat altres recursos com informació, orientacions i un banc de recursos per a famílies sobre com educar els fills per evitar el malbaratament alimentari; una recomanació en format vídeo en la que una experta en el tema dóna orientacions sobre com educar els fills en aquest tema; una enquesta d'autoconeixement per a les famílies, i converses entre pares i mares, un dels quals planteja un problema amb el seu fill sobre el tema del malbaratament i l’altre li dóna una possible solució.
 
Durant el curs 2012-2013 el Departament d’Ensenyament va iniciar una col•laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) per tal de dur a terme un treball educatiu i de conscienciació sobre el malbaratament alimentari.
 
 
“Prou malbaratar aliments”, la campanya del Departament de Salut
 
El secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Antoni Mateu, ha presentat la campanya “Prou malbaratar aliments”, un recurs perquè escoles i mestres tinguin noves eines per desenvolupar la tasca didàctica que té per objectiu reduir el malbaratament alimentari. La campanya consta d’un espai web a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), depenent de l’ASPCAT, amb consells per a la ciutadania i les empreses, amb recursos audiovisuals, enllaços a entitats que treballen en aquest àmbit, ...  i un espai especial anomenat “Escola ACSA”, amb material educatiu i lúdic adreçat als infants i joves per diferents etapes de formació (primària, secundària, batxillerat...). A més, totes les escoles estan convidades a acreditar-se com a “Centre Col•laborador en Seguretat Alimentària” i formar part de la xarxa.
 
D’altra banda, i coincidint amb què el 2014 és previst que sigui “L’any europeu contra el malbaratament dels aliments”, en el marc del conveni de col•laboració amb la Fundació Banc dels Aliments, l’ASPCAT portarà a terme una campanya divulgativa sobre els consells per reduir el malbaratament dels aliments a les llars, adreçada a tota la societat però amb especial atenció a la gent jove.
 
I, entre altres iniciatives, destaca la presentació dels resultats de l’Informe SAM 2012 (seguretat alimentària i mitjans de comunicació), que tindrà lloc properament, on s’analitzen les notícies de més relleu que han estat publicades en relació a l’alimentació i que enguany analitza el cas “Malbaratament i demanda creixent d’aliments, com resoldre la paradoxa?”.
 
 
El malbaratament alimentari i la prevenció de residus
 
A més del caràcter evidentment social, econòmic de les conseqüències del malbaratament alimentari, i de la responsabilitat ètica de tots els actors implicats en la cadena alimentària, també n’hi ha de caràcter ambiental. Els residus alimentaris evitables que es generen cada any a Catalunya representen 262.471 tones d’aliments, o el que és el mateix, uns 35 quilos de menjar per habitant, el 7% de les adquisicions de menjar sòlid; el 6,5% dels residus municipals generats el 201, nodrir 500.000 persones durant un any, o llençar 841 milions d’euros anuals. Aquestes són dades extretes la Diagnosi del Malbaratament Alimentari encarregada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que ha quedat resumida a la Guia Un consum + responsable dels aliments.
 
La jornada d’avui s’emmarca en la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, alguns dels objectius de la qual són fomentar accions sostenibles per reduir els residus, fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció, i incentivar alguns canvis d’hàbits dels ciutadans en matèria de consum i producció. L’any vinent, la Setmana estarà dedicada al malbaratament alimentari, i es faran materials específics per donar suport a l’organització d’activitats.
 
Formació i educació per a la reducció del malbaratament alimentari des de Consum
 
L’Agència Catalana del Consum (ACC), per al compliment de la seva missió de fomentar entre la població de Catalunya el consum responsable, presenta un projecte de formació i educació per a la reducció del malbaratament alimentari.
 
Amb aquest objectiu, l’ACC treballa en la creació d’eines que ajudin a replantejar hàbits i maneres de fer, que fomentin un consum reflexiu i crític i que obrin la porta al canvi mitjançant els conceptes que giren al voltant del consum responsable: la solidaritat, el comerç just i el comerç de proximitat, la seguretat alimentària, la informació, la conscienciació, l’estalvi i la sostenibilitat.
 
Aquest projecte, es materialitza en accions com ara l’actualització dels continguts i els recursos de la pàgina ‘Pren el control de la teva economia’ del web www.consum.cat o en la realització de sessions formatives dirigides a les persones consumidores, i en especial a mares i pares. També s’amplien i reforcen els continguts relacionats amb la prevenció del malbaratament alimentari en tots els tallers de l’Escola del Consum de Catalunya, i es crea un nou taller específic per tractar, a partir del fenomen del malbaratament, el concepte del consum responsable.