• Les principals línies d’actuació de l’Estratègia Industrial per a Catalunya s’alineen amb les polítiques industrials definides per la UE

Enel marc de l’estratègia Europa 2020 i, especialment, de la RIS3 (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization), el Govern de la Generalitat ha dissenyat una nova estratègia de política industrial que, per primera vegada, té un enfocament sectorial.


S’identifiquen set àmbits estratègics que tenen massa crítica, avantatges competitius i potencial de creixement i que són els següents: alimentació; energia i recursos; sistemes industrials; indústries relacionades amb el disseny; indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; indústries de la salut i indústries basades en l’experiència.


El Pla impulsarà iniciatives transversals per augmentar la competitivitat sobre els 7 àmbits definits. De la seva banda, la Direcció General d’Indústria serà responsable d’executar 4 programes estratègics específics, de llarg recorregut, que busquen generar projectes industrials i accelerar la transformació del teixit productiu cap a activitats i models de negoci de més valor afegit.
 
1.    Programa de clústers de Catalunya
Catalunya compta amb un ecosistema de clústers  de referència a nivell europeu amb 24 clústers empresarials que agrupa 1.000 empreses catalanes amb una facturació agregada d’uns 45.000 milions d’euros (el 21% del PIB català). La Direcció General d’Indústria desenvoluparà el programa Catalunya Clústers per posicionar-los com a referents a nivell europeu, oferint-los orientació estratègica i impulsant nous clústers emergents i oportunitats de col·laboració entre ells.
 
2.    Programa d’innovació empresarial
El programa d’innovació empresarial es marca 4 objectius fins al 2016: assolir més empreses innovadores, més innovació a les empreses, més tecnologia al mercat i més innovació internacional. Per aconseguir-ho, la participació al programa RIS3 de la Unió Europea és clau, així com la posada en marxa d’instruments d’estímul a la transferència de tecnologia, la innovació cooperativa internacional i la demanda empresarial d’innovació.
 
3.    Programa d’internacionalització
El programa d’internacionalització treballarà amb l’objectiu que més empreses estrangeres inverteixin al nostre país, diversificar les exportacions i promoure la inversió i presència de l’empresa catalana al món per tal de seguir amb la bona marxa de les exportacions catalanes, que al 2012 van assolir xifres record, i de les inversions estrangeres a Catalunya, que situen el país com a líder a Espanya i Europa. En el primer semestre de l’any, Catalunya es manté com a principal comunitat exportadora de l’Estat, sumant un 24,6% del total de vendes a l’exterior.
 
4.    Programa de reactivació industrial
El programa de reactivació de la indústria a Catalunya té com a objectiu crear i coordinar les eines que han de servir per trobar sortida a empreses que passen per dificultats i facilitar la implantació d’empreses noves. Contempla mecanismes concrets per a la captació de projectes d’inversió a Catalunya, l’impuls a la reemprenedoria industrial, i la detecció d’empreses en situació de risc o amb noves oportunitats. El programa també comptarà amb la col·laboració de l’INCASOL per detectar la disponibilitat de sòl industrial urbanitzat i amb la coordinació amb l’ICF per posar en marxa instruments de finançament orientats a la recuperació industrial.