• Protecció Civil recomana prendre les mesures d’autoprotecció sobretot per a aquelles persones que es desplacin durant aquest cap de setmana al Pirineu i Prepirineu. Protecció Civil manté en PREALERTA el pla PROCICAT per vents amb ratxes fortes i el Pla Allaucat pel risc d'allaus a la zona del Ter-Freser (Ripollès)
  • També es manté en PREALERTA el pla INUNCAT per estat de la mar a les comarques de l’Alt i Baix Empordà i la Selva on es preveuen onades superiors als 2,5 m
  • Es manté la PREALERTA del pla NEUCAT per nevades a Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i Pallars Sobirà
Risc per vent: PREALERTA del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pels forts vents previstos pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que seran especialment intensos a la meitat Nord de Catalunya. El vent bufarà de component nord i les ratxes màximes més fortes, que superaran els 90 km/h s’assoliran a les cotes més elevades. Les comarques afectades són: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, la Noguera, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà.
 
Cal extremar la precaució en aquestes zones i que la població que es desplaci a la muntanya tingui en compte els consells i adeqüi les seves activitats a l’evolució de les previsions meteorològiques ja que aquest fenomen de ventades coincideix amb gruixos importants de neus acumulats i la previsió de més nevades.
 
En les poblacions de les zones afectades, els veïns han de fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Incidències viàries derivades dels fenòmens meteorològics (13.00 h)
 
A hores d'ara, i segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT) aquestes són les incidències viàries a  causa de la neu:
 
Hi ha 3 vies tallades per neu:
 
  • BV-4024, de Bagà a Coll de Pal
  • C-142 b, de Tanau al Pla de Beret (tallat l’accés al Pla de Beret per risc d’allaus) 
  • C-28, de Vaquèira fins a Mare de Déu des Ares (tallat l’accés al Port de la Bonaigua per risc d’allaus)
5 vies on és obligatori circular amb cadenes:
 
  • L-500, de Barruera al Balneari de Boí
  • L-501 a Barruera (des de la L-500 fins al Pla de l’Ermita)
  • C-28, del Refugi d’Ares a València d’Àneu
  • C-147, d’Esterri d’Àneu a Alòs d’Isil
  • BV-4031, de Castellar de N’Hug fins a La Molina
 
Si heu de circular amb neu o gel a la calçada es recomana seguir aquests consells viaris:
• Conduir amb suavitat.
• No frenar bruscament.
• Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
• Augmentar la distància de seguretat entre vehicles.
• Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
• No avançar si no és necessari.
• Portar les cadenes per si són necessàries.
• Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
• En arrencar el vehicle sobre neu potser que les rodes patinin i s'enfonsin, per evitar-ho posar-les amb línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració sua i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
 
Risc per allaus: PREALERTA del Pla ALLAUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya ALLAUCAT com a conseqüència del risc d’allaus previst a l’extrem oriental del Ter-Freser (Ripollès). Segons ha informat l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 cm en cotes per damunt dels 2.000 metres a l’extrem oriental del Ter-Freser (Ripollès) i les nevades dels dies passats acompanyats de vent de nord han format grans acumulacions de neu sota colls i carenes orientades cap a sud. En els darrers dies s'han donat caigudes espontànies d'allaus que en algun cas han assolit grans dimensions. Per aquests motius, als que s’afegeix la previsió de vent fort a cotes altes del Pirineu tot el cap de setmana, ha suposat que la previsió de perill d'allaus per aquesta zona hagi assolit el nivell FORT (nivell 4 sobre 5).
 
Actualment el perill se centra en la caiguda accidental d'allaus de placa pel pas d'una persona. S'espera que aquestes allaus siguin de mida suficient per enterrar un grup de persones. El terreny exposat a aquest perill és sobretot en orientacions sud, est i oest i en els vessants nord arrecerats del vent. Aquestes allaus seran molt probables en pendents superiors als 35º.
 
Cal tenir en compte que els gruixos de neu en general a aquesta zona són superiors als habituals per l’època.
 
Precaució en les activitats a l’aire lliure
 
Protecció Civil recomana extremar les precaucions en totes les activitats a l’aire lliure i en especial les d’alta muntanya per evitar desencadenar una allau i alhora per evitar quedar afectats per les allaus que es preveu que puguin produir.
 
 
 
Risc per mala mar: PREALERTA INUNCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès, també, una Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de mar de fons que afectarà avui i demà l’Alt i Baix Empordà i la Selva, amb onades que poden superar els 2,5 m. En el cas de la Selva, el risc és menor. El vent del nord pot fer que arribin al litoral del Cap de Creus i del Cap de Begur onades superiors a 2.5m.
Cal  extremar la precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
 
Risc per nevades: PREALERTA NEUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat manté en PREALERTA el Pla NEUCAT d'emergències per nevades a Catalunya per la previsió de l’SMC de nevades de poca intensitat a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà a partir d’aquesta tarda a les 19.00 h fins demà a les 19.00 h i a on la combinació de fort vent i neu podria produir el fenomen del torb. Es poden superar els llindars de 5 cm a cotes superiors als 600m.
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que davant la previsió de nevades i la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana:
 
  • En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.
  • En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.
 
Al vehicle:
 
  • Limiteu la mobilitat en cas de nevada. Seguiu les recomanacions del Servei Català de Trànsit.
  • Disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge.
  • Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
 
 
A l'habitatge, si baixen molt les temperatures:
  • Tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
  • Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.
 
Si heu de sortir a l’exterior, si baixen molt les temperatures:
  • Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
  • Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
  • Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.
  • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.
 
Consells amb aparells de calefacció, calderes, estufes:
 
  • Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
  • Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
  • Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
  • No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.
  • A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.
  • No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.
  • Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.
  • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
  • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
  • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
  • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
  • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
  • Mantingueu els nens lluny d'estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
 
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció i incidències al compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat