La consellera de Benestar Social i Família ha presidit l’acte de commemoració dels 30 anys de la xarxa d’equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya
Taula presidencial
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquesta tarda l’acte commemoratiu dels 30 anys de la xarxa d’equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya. L’han acompanyada el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, així com diversos treballadores i treballadors del Departament que han estat homenatjats per la seva trajectòria professional en l’àmbit dels equipaments cívics.
 
Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat que “la xarxa d’equipaments cívics de la Generalitat és una història de treball i d’èxit que va començar l’any 83 amb l’obertura de 22 oficines de Benestar Social i Família i que avui compta amb 238 centres arreu del territori entre casals de gent gran, casals cívics, hotels d’entitats, oficines...”. Segons Munté, “la tasca dels equipaments sempre s’ha guiat per una vocació de servei cap a la ciutadania i cap al país”. En aquest sentit, ha recordat que “l’esperit amb què va néixer aquesta xarxa no tan sols es basa en el servei a les persones, sinó sobretot en promoure la participació de les ciutadanes i ciutadans”.
 
Munté s’ha mostrat convençuda que “una societat només pot avançar si les persones se senten protagonistes i implicades a tots els nivells i els equipaments cívics s’han convertit en una peça clau per vertebrar aquest compromís dels ciutadans amb el país”. A més, ha destacat que els equipaments cívics, en especial les oficines de Benestar Social i Família, són una eina bàsica pel present i el futur de les polítiques del Departament i del conjunt del Govern, perquè “construeixen un fort vincle entre el ciutadà i Administració, entre la Generalitat i altres administracions i també amb el teixit associatiu del país”.
 
Per acabar, la consellera Munté ha recordat que “el sentit de la responsabilitat ens mana -ara més que mai- aprofitar al màxim els recursos existents i això significa: esforç, dedicació, sentit crític i millora constant” i alhora ha agraït al personal dels equipaments “la professionalitat que demostra sent la cara i la veu del Departament arreu del territori”.
 
70 oficines de Benestar Social i Família
Catalunya disposa avui de 70 oficines de Benestar Social i Família, que l’any passat van atendre 823.829 persones i s’hi van realitzar més d’un milió de consultes i tràmits.
 
Aquestes oficines tenen com a funció informar i orientar els ciutadans, tant de manera col·lectiva com individual, sobre totes les prestacions existents en matèria de benestar social que facilita la Generalitat, efectuar els tràmits i gestions necessaris per gaudir d'aquestes prestacions i impulsar i donar suport a accions de tipus cultural, social i cívic que fomentin el desenvolupament del teixit associatiu als barris.
 
S'informa sobre recursos adreçats a famílies, joves, dones, gent gran, associacions, voluntariat, etc., que són competència del Departament de Benestar Social i Família o de la Generalitat de Catalunya, així com d'altres serveis o prestacions que els puguin interessar.
 
Es tramiten prestacions, ajudes i recursos del Departament de Benestar Social i Família o d'altres de la Generalitat de Catalunya: subvencions per a associacions, prestacions econòmiques per a famílies amb infants, per a persones amb disminució, pensions no contributives, reconeixement del grau de disminució, registre d'associacions, títol de família nombrosa, etc. i també funcionen com a registre administratiu.