• La Federació Internacional per a la Música Coral tria la proposta catalana per a organitzar el Simposi Mundial de 2017
 
  • Conseller Mascarell: “És la culminació d’una llarga voluntat europeista, d’internacionalització del cant coral català”
 
  • Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals: “És el fruit de molts anys de treball internacional per donar a conèixer el cant coral català arreu i donar a conèixer Catalunya al món com a nació”
La Federació Internacional per a la Música Coral (IFCM-International Federation for Choral Music) ha triat la proposta catalana per a la organització el XI Simposi Mundial de Música Coral i l’Assemblea de la IFCM el 2017. D’aquesta manera, Barcelona es convertirà durant una setmana, probablement a la segona meitat de juliol, en capital global del cant coral.
 
L’esdeveniment reunirà prop de 3.000 persones provinents de tots els continents i comptarà amb la presència de 24 cors seleccionats entre els millors del món.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “es tracta de la culminació d’una llarga voluntat europeista, d’internacionalització del cant coral català, que ha propiciat que haguem pogut portar a Barcelona l’organització de l’esdeveniment de major qualitat del cant coral i que reuneix als millors cors, directors i empreses musicals”.
 
La presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals, Montserrat Cadevall, ha destacat que “és una notícia important i el fruit de molts anys de treball internacional per donar a conèixer el cant coral català arreu i donar a conèixer Catalunya al món com a nació”.
 
“Una de les nostres finalitats és que el simposi sigui un revulsiu per a millorar la qualitat del cant coral a Catalunya. Així com la presència de cors d’altres països a l’Exposició Universal de 1888 va donar origen a la creació de l’Orfeó Català, volem que el món sàpiga què estem fent i conèixer nosaltres què s’està fent pel món”, ha remarcat Cadevall.
 
La presidenta de la Federació Catalana ha assegurat que “Catalunya està en una bona situació” i ha assenyalat que “els llocs on se’ns ha prohibit expressar-nos en la nostra llengua tenim ara corals fortes, com ara el País Basc, Flandes o les repúbliques bàltiques”.
 
Cadevall també ha agraït “el suport de les institucions, sense el qual no seria possible optar a organitzar aquest tipus d’esdeveniments”.
 
La IFCM ha valorat la capacitat organitzativa de Barcelona i d’infraestructures (L’Auditori, recinte que acollirà el Simposi, reuneix les millors condicions). També n’ha destacat la seva connectivitat, sobretot a través de l’aeroport del Prat, i l’oferta en allotjaments. A això s’hi afegeix que L’Auditori té la seu de l'ESMUC i el Museu de la Música i davant seu hi ha el Teatre Nacional de Catalunya, amb tres sales per a 900, 300 i 400 persones.
 
 
El Simposi Mundial de Música Coral
 
El projecte està sota els auspicis de la Federació Internacional per a la Música Coral, i compta amb la col·laboració d’una organització nacional, institució o comitè constituït a tal efecte al país amfitrió.
 
En aquest esdeveniment es donen cita els directors de coral i entitats més prestigiosos del món.
 
El Simposi Internacional de Música Coral és un esdeveniment d’una setmana de durada que s’organitza cada 3 anys. En els anys intermitjos, s’organitzen simposis regionals.
 
Aquests simposis promouen l’excel·lència artística, la cooperació i l’intercanvi, ja que reuneix les corals i directors més refinats per a oferir actuacions, seminaris, tallers, exhibicions i sessions de lectura coral.
 
El proper Simposi Mundial es durà a terme del 6 al 13 d’agost de 2014 a Seül, capital de la República de Corea. Serà el precedent al de Barcelona el 2017.
 
 
La Federació Catalana d’Entitats Corals
 
La FCEC-Federació Catalana d’Entitats Corals, hereva de la Germanor d’Orfeons -creada l’any 1918- i del Secretariat d’Orfeons de Catalunya, té com a objectius fonamentals el treball per a la difusió i innovació del cant coral i la formació de directors i cantaires per tal d’assolir cada cop una més gran qualitat.
 
La Federació està integrada per 474 entitats del Principat de Catalunya i 28 entitats adherides d’altres demarcacions (L’Alguer, Catalunya Nord, Illes Balears, València i Aragó), que apleguen prop de 30.000 cantaires.
 
Organitza anualment 7 grans festivals, amb 53 concerts, 142 corals participants i 12.800 espectadors, segons dades de 2013. D’entre aquests, destaquen les Jornades  o Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona, que el 2015 arribaran a la 50a edició.
 
A més, convoca 3 grans cicles formatius en els quals participen prop de 180 alumnes i 14 formadors.
 
La Federació disposa d’un catàleg de més de 230 partitures i edita també la revista A quatre veus i el butlletí electrònic FCECnotes.
 
També convoca els Premis Catalunya de composició coral, que arriben a la 5a edició el 2013. La Federació Catalana atorga com a premis l’edició de les obres guanyadores i dins de la seva col·lecció i en un CD.