• El cap de l’Executiu ha visitat aquest matí a la ciutat índia de Pune un dels espais on treballa l’entitat catalana, centrada a millorar l’atenció i l’educació dels infants
El president Mas conversa amb dues de les alumnes del projecte que Educo du a terme a Pune
El president Mas conversa amb dues de les alumnes del projecte que Educo du a terme a Pune
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquest matí a la ciutat índia de Pune el projecte social que du a terme l’entitat de cooperació global catalana Educo. Una associació que actua localment amb les comunitats per promoure el canvi social sostenible a través de la millora de les condicions de vida de les poblacions vulnerables, en especial de la infància, i incidint en les causes de la pobresa i les desigualtats.
 
Després de conèixer de primera mà la manera de treballar dels professors i coordinadors, el cap de l’Executiu ha subratllat “l’excel·lent feina” que Educo fa a l’Índia, perquè “una de les coses més positives que es poden fer a la vida és educar i ensenyar a la gent jove”. I ha afegit que, probablement, “aquesta visita és la millor cosa que hem fet al llarg del viatge i la que més ens ha impressionat” perquè “és la més autèntica”.
 
El projecte social d’Educo a l’Índia té per objectiu millorar l’atenció i l’educació dels infants, fills de treballadors de la construcció que, a Maharashtra i especialment a ciutats com Pune, ha crescut molt en els darrers anys, incrementant la creació de llocs de treball en aquest sector. La vida d’aquests treballadors és dura i nòmada, la qual cosa provoca situacions de vulnerabilitat en què ni tan sols poden satisfer les seves necessitats bàsiques. D’aquesta manera, els seus fills es veuen privats d’una escolarització regular, sovint estan desnodrits i es veuen abocats a participar en les tasques de la llar i en treballs de construcció des d’una edat molt primerenca.
 
En declaracions als mitjans de comunicació sobre la situació laboral d'aquests treballadors a l’Índia, el president Mas ha dit que “tots els països tenen una doble cara, el que passa és que potser a l’Índia és més evident perquè probablement l’estat del benestar com l’entenem nosaltres a Europa és diferent”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha afirmat que “nosaltres, que  ja tenim l’estat del benestar i aquestes polítiques d’interès públic, hem de fer tot el possible per intentar-les mantenir”. Artur Mas ha subratllat la tasca que fan moltes ONGs en aquest país, algunes de les quals són catalanes.
 
En aquest sentit, el projecte Comprehensive Child Care and Promotion of Education for the Children of Construction Workers ofereix oportunitats educatives als infants en aules improvisades en el mateix indret on treballen els seus pares, com a educació no formal. A través d’aquesta iniciativa, s’intenta integrar els nens a escoles formals. També es proporcionen serveis d’atenció sanitària i de revisió mèdica, així com una dieta complementària. Així mateix, es facilita assessorament a les necessitats educatives, conductuals i emocionals dels nens.
 
Els impulsors del projecte es plantegen escolaritzar 1.200 nens, dels quals 700 són nenes, junts en grups de 0 a 6 i de 6 a 14 anys. El projecte, de dos anys de durada, ja ha complert els primers 11 mesos d’implementació. Entre juliol i setembre de 2013, s’han garantit serveis a 3.696 nens, a través de 25 centres. Prèviament, el projecte havia arribat a 9.314 nens en els primers sis mesos. A més, a finals de setembre, es van aconseguir inscriure 233 infants en escoles formals. Per tal de motivar els nens a assistir regularment als centres es duen a terme activitats amb els mestres i els pares, així com reunions domiciliàries. El treball en xarxa i l’esforç per construir vincles amb els nens i nenes són molt útils en la causa de l’educació dels fills dels treballadors de la construcció.
 
Actualment, Educo desenvolupa més de 200 projectes solidaris a 18 països d’Àfrica, Àsia i Amèrica. A l'Índia, la seva activitat està centrada en l’estat de Maharastra i la seva capitat, Mumbai.
 
El programa a la ciutat de Pune continuarà amb una visita a l'empresa Tata-Ficosa Ltd, fruit d’una aliança (joint venture) entre l’empresa Tata Autocomponent Systems i la catalana Ficosa. El cap de l’Executiu també presidirà l'acte de presentació de l'acord per a l'aliança (joint venture) entre l'empresa Zanini, de Parets del Vallès, i l’empresa índia Polyplastics, per a la instal·lació i posada en marxa d’una nova planta de producció a Ranjangaon (Pune). Finalment, visitarà les instal·lacions del centre IDIADA a Pune, que enguany celebra el seu cinquè aniversari.
 

1  

Imatges

Visita al projecte Educo

Visita al projecte Educo 529