Educació

El Museu Nacional presenta el mural de Joan Miró, dipòsit de la Generalitat de Catalunya

query_builder   28 novembre 2013 13:05

event_note Nota de premsa

El Museu Nacional presenta el mural de Joan Miró, dipòsit de la Generalitat de Catalunya

  • L’obra procedeix de la Conselleria d’Ensenyament, antiga seu de l’empresa IBM
HC Rigau MNAC
El mural que Joan Miró i el ceramista Joan Gardy Artigas van realitzar el 1978 per a la seu de la casa IBM, a la Via Augusta de Barcelona, ha ingressat al Museu Nacional d’Art de Catalunya i s’exhibeix a partir d’avui, dia 28 de novembre, a la Sala de la Cúpula, al primer pis del museu. L’obra és propietat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que l’ha cedit en dipòsit al Museu Nacional.
 
Aquest mural, de grans dimensions (2,80 x 8,72 m), està format per 406 rajoles de gres refractari. Sobre un fons blanc cru, Miró va dibuixar figures amb colors vius: blau, vermell, verd i groc, contornejades per gruixudes línies de color negre. El conjunt descansa sobre una línia de pintura negra que travessa, de banda a banda, el mural i que deixa caure esquitxos, regalims i un punt negre, en primer pla, a baix i a la dreta.
 
L’escultor Joan Gardy Artigas va aprendre del seu pare, Josep Llorens Artigas (Barcelona, 1892-1980), la saviesa de l’ofici de ceramista. Joan Miró i Llorens Artigas es van conèixer als anys 1910 a l’escola d’art que el pintor Francesc Galí (1880-1965) tenia a Barcelona. De Francesc Galí són les pintures, realitzades el 1929, de la cúpula del vestíbul del primer pis del Museu Nacional, on ara també s’exposa el mural de Joan Miró.
 
A partir dels anys 1940, Miró i Josep Llorens Artigas van iniciar un duo artístic que va donar com a fruit objectes i grans murals ceràmics com els de la Unesco de París o el de l’Aeroport de Barcelona. Aquestes obres fusionen el lèxic mironià amb les qualitats essencials de les arts de la terra i del foc.
 
L’any 1978, l’empresa IBM va encarregar a Miró i Joan Gardy Artigas la realització d’aquest mural per a la seva seu a Barcelona, més tard seu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.  
 
 
Fitxa de l’obra:
 
Joan Miró i Joan Gardy Artigas (ceramista)
Mural per a IBM
1978
2,80 x 8,72 m
 
Mural ceràmic de rajoles de gres refractari i esmalts de colors blanc, negre, blau, vermell i verd
Dipòsit de la Generalitat de Catalunya, 2013
 
 
28 de novembre de 2013
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia