• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern defensa en una conferència a Mataró que un estat propi és “imprescindible” per tirar endavant el projecte col•lectiu de Catalunya
  • Homs es mostra convençut que abans de finals d’any hi haurà un acord sobre la consulta

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha alertat que la nova llei d’educació espanyola, que avui ha aprovat definitivament el Congrés dels Diputats, és “una agressió en tota regla al model de convivència de Catalunya” contra la qual l’Executiu “plantarà cara” i  presentarà “immediatament” un recurs al Tribunal Constitucional.


“Avui una formació política que és la 4a o la 5a a Catalunya ens està imposant un model educatiu que és amplíssimament rebutjat a Catalunya, i això va en contra de l’essència de la democràcia”, ha denunciat el conseller. Per aquest motiu, ha advocat per “fer possible la llibertat del país i que puguem governar-nos  per nosaltres mateixos i no sotmesos a una actitud clarament hostil”.


Homs ha fet aquestes declaracions des de Mataró, on ha pronunciat la conferència: “Dret a decidir: Estat propi”, en la cloenda del cicle de xerrades organitzat per l’associació d’Amics de la Ciutat amb el títol “On vas Catalunya?”.


Durant la seva intervenció, el conseller ha considerat l’aprovació de la Lomce una nova mostra de l’actitud “d’imposició” del govern espanyol que fa “més necessari que mai” un estat propi.  Homs ha recordat que tots els intents per part de Catalunya de negociar amb l’Estat espanyol no han funcionat, i és en la  constatació d’aquest fracàs que ha situat la voluntat de fer una consulta en què el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur. ”Ens hem centrat en l’expressió democràtica del nostre poble perquè la dels pactes amb el govern espanyol no ha estat possible”, ha assegurat.


El conseller també ha defensat un estat propi per a Catalunya no com “un caprici” sinó com un “instrument per fer possible el projecte col•lectiu del país”. “A Catalunya hi ha un projecte col•lectiu, unes ganes de progressar, un estat del benestar a defensar, una cultura i una llengua pròpies, una manera de convivència i d’integrar, una manera d’exercir la democràcia... i per garantir tot això necessitem un estat propi”, ha reblat.
Pel que fa a la consulta, el conseller s’ha mostrat convençut que abans de finals d’any les formacions polítiques favorables a dret a decidir arribaran a un acord sobre la data, la pregunta i la via legal per celebrar el referèndum. “A Catalunya sempre hem arribat a acords en les qüestions importants: l’Estatut del 79, el rebuig a la LOAPA, el model d’immersió lingüística, l’Estatut de 2006, i hi haurà acord amb la consulta, evidentment“.


En l’acte, a més del conseller Homs, també hi han participat l’alcalde de Mataró, Joan Mora; el president de l’Associació Amics de la Ciutat de Mataró, Francesc Robert, i el vicepresident de l’entitat, Ricard Bonamusa. El conseller ha rebut la medalla de l’Associació de mans del seu president, Francesc Robert.


Visita a l’Ajuntament de Mataró
Prèviament, el conseller ha visitat l’Ajuntament de Mataró, on ha estat rebut per l’alcalde del municipi, Joan Mora; pel delegat del Govern a Barcelona, Fernando Brea, i per altres membres del consistori, i ha signat el Llibre d’Honor. També l'han obsequiat amb una rèplica de l'estàtua de la Laia l'arquera, l'escultura monumental situada a la Porta Laietània de Mataró que ha esdevingut  fita i emblema de la ciutat.