Els guardons inclouen el Premi Serra i Moret per a obres i treballs sobre civisme en llengua catalana, el Premi Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil, i el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, presideix aquesta tarda l’acte de lliurament dels Premis de Civisme. Convocats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament, els guardons tenen com a objectiu la promoció del civisme en la societat catalana des de diferents àmbits d’actuació.
 
En el decurs de l’acte s’entregaran el 31è Premi Serra i Moret per obres i treballs sobre civisme en llengua catalana, el 27è Premi Jaume Ciurana a l’actuació cívica i juvenil i el 18è Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació. En el seu conjunt, els guardons estimulen i premien accions i treballs, fets des d'àmbits professionals i franges d'edat ben diferents, que tractin els valors cívics o que en proposin reflexions i actuacions.
 
Els Premis de Civisme tenen l'antecedent històric en el Premi Prat de la Riba, que la Generalitat de Catalunya va instituir l'any 1935 per guardonar el millor llibre sobre formació i educació cívica.
 
31è Premi Serra i Moret
 
En l’edició d’enguany d’aquest premi, ha resultat guanyadora en la modalitat de còmic l’obra Kim, el viatger de Thierry Dubois.
 
El jurat, presidit pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, ha comptat amb la participació de Joaquim Ferrer, Aureli Argemí, Fèlix Martí, Carme Romia, Antoni Petrus, Antoni Vilà, Pilarín Bayés, Mercè Canela, Xavier Carrasco, Anna Solà, Sue Aran i Antoni Kirschner.
 
27è Premi Jaume Ciurana
 
Aquests premis distingeixen els grups de joves que hagin realitzat una acció cívica meritòria, voluntària i gratuïta, en algun indret de Catalunya “En favor de les persones” o “En la millora de l’entorn natural”. El jurat dels premis, presidit pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, ha comptat amb la participació de la vídua de Jaume Ciurana, Dolors Llevadot; el subdirector general de Joventut, Manel Ros, i els representants del Grup d’Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans, Manuel Subirà i Jordi Costa.
 
Els premiats “En favor de les persones” han estat:
 
  • Primer Premi
Agrupaments de l’Associació Escoltes Catalans: “Tant com puc” del Vendrell; “Espiga” de Viladecans; “El Turó” de Montcada i Reixac; “El Nus” de Sant Pol de Mar; i l”Atzavara” de Vilassar de Mar, que van participar en el projecte “La Murga, pel dret a una habitatge digne” dut a terme durant les vacances de Setmana Santa, realitzant tasques de rehabilitació en set habitatges del barri de Ciutat Vella de Barcelona, ocupats per persones sense recursos.
 
  • Segon Premi
Joves per la Igualtat i la Solidaritat de l’Hospitalet de Llobregat, que com a concreció de les jornades “Mira endavant!”, van elaborar el diari de vuit pàgines “Jove, Mira Endavant!”, del qual distribuïren 1.000 exemplars.
 
  • Tercer Premi
28 Agrupaments de la Demarcació del Barcelonès de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que van participar en el projecte “Desmarca’t, som servei, fem recapte”, aconseguint en una jornada més de quinze tones d’aliments, per a les necessitats del “Banc dels Aliments” de Barcelona, en la seva campanya de Nadal.
 
El jurat ha decidit atorgar en aquesta categoria les mencions honorífiques següents:
 
Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral, pel “Projecte de Captació, Formació Seguiment i Fidelització del Voluntariat”, dut a terme per mitjà de cursets i de tallers de formació continuada dirigits als voluntaris que desenvolupen la seva tasca al costat de persones amb paràlisi cerebral.
 
Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, pel programa “E.S.F.E.R.A.JOVE”, que ofereix els coneixements competencials necessaris per a donar resposta a les mancances detectades pels mateixos joves en el seu municipi o al propi barri de Marianao.
 
 
Els premis “En la millora de l’entorn natural” han estat:
 
  • Primer Premi 
Agrupament Escolta i Guia Montpalau de Pineda de Mar, per les tasques de condicionament del medi natural als entorns d’Hortsavinyà, a la Serra del Montnegre, i per la recuperació de l’antic Aplec de l’Erola, festa que comptà amb un gran nombre de participants.
 
  • Segon Premi 
L’Associació La Canonja 3 de la Canonja, per l’organització de les “Vesprades a l’Hort 2012” dedicades a conscienciar els ciutadans de la comarca en la custòdia i preservació de l’espai natural de la Riera de la Boella.
 
 
18è Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació
 
En el 18è Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació, que premia els treballs que han sobresortit pel tractament de valors de civisme i han exercit un determinat impacte social, han resultat guanyadors:
 
  • En la modalitat de produccions televisives, el reportatge Voluntaris de Veranda TV emès per Televisió de Catalunya. Els membres del jurat n’han destacat el missatge de fons, que promou la implicació social a través del voluntariat, la participació i el compromís individual a favor de la col·lectivitat. El documental també posa en valor el benefici mutu que genera la tasca voluntària i alhora exposa la gran diversitat de perfils de voluntaris que té Catalunya.
 
  • En la modalitat de producció radiofònica, al programa Blog de Pares, que emet Catalunya Ràdio. El jurat considera que el programa defensa la família com una peça clau en l’educació en el civisme.
 
En aquesta categoria, el jurat ha decidit atorgar una menció especial al programa El Celobert de Ripollet Ràdio. En destaca que la idea que el programa mateix és l’essència del civisme i la participació ja que el és conduït per un mediador i no pas per un professional del periodisme.
 
  • El premi a un treball o conjunt de treballs per a la premsa escrita ha estat per l’article Música Simfònica a la Presó de Pili Garcia i Jesús Martínez, publicat al BONDIA de Lleida. Els membres del jurat han destacat l’originalitat de tractar un tema com la inclusió a través de la música i l’art. També n’han valorat el plantejament positiu que ajuda a contrarestar l’estigma social que sovint pateixen les persones recluses.
 
El jurat d’aquesta edició dels premis als mitjans de comunicació, ha estat presidit per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i format pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa; la cap de l’Oficina de Comunicació del Departament, Susagna Caseras; i els periodistes de reconegut prestigi, Xavier Graset, Paco Niebla i Rebeca Rios.