Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: incidències derivades de l'episodi de nevades d'avui dissabte (20:00 h)

query_builder   30 novembre 2013 20:30

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: incidències derivades de l'episodi de nevades d'avui dissabte (20:00 h)

 • Protecció Civil recorda que cal extremar la precaució per les nevades que afecten sobretot a la vessant nord del Pirineu així com les temperatures baixes al Pirineu i Prepirineu
 • Protecció Civil demana molta precaució sobretot en la mobilitat, informar-se de les vies afectades per les nevades i modificar les rutes de retorn si és convenient
 • Protecció Civil manté la PREALERTA del pla NEUCAT per nevades avui al vessant nord del Pirineu i Prepirineu a cota 500 m.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana a la població molta precaució sobretot en els desplaçaments, tant pel que fa al vehicle com a la indumentària i elements personals, sobretot a la vessant nord del Pirineu, afectada per les nevades més intenses, així com per les baixes temperatures al Pirineu i Prepirineu.
 
Protecció Civil manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades avui al Pirineu i Prepirineu. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, durant el dia d’avui s’han registrat 23 cm. de neu a Naut Aran (Arties, 1.100 m.) i 5 cm. A Puigcerdà (1.100 m.).
 
El municipis de Setcases i Molló han activat el seu Pla d’Actuació Municipal per neu de manera preventiva.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que si heu de realitzar desplaçaments per carretera cal que consulteu l'estat de les vies i la seva afectació i que busqueu rutes segures no afectades per la nevada.
 
Carreteres tallades:
 
La C-28 de Vaquèira a la Peülla (Naut Aran) està tallada per la neu i també està tallada la BV-4031 de Castellar de N’Hug a la Molina (Castellar de N’Hug).
 
És obligatori circular amb cadenes a certs trams de les següents vies:
 
BV-4024 de Bagà a Refugi de Rebost (Bagà)
GIV-5264 de Setcases a Vallter 2000 (Setcases) -Girona-
C-142b de Vaquèira al Pla de Beret (Naut Aran)
C-28 de la Peülla a Esterri d’Àneu (Alt Àneu) i de Vielha a C-142b (Naut Aran)
C-28z de València d’Àneu a Esterri d’Àneu (Esterri d’Àneu)
C-147 d’Esterri d’Àneu a Alós d’Isil (Alt Àneu)
L-500 de Barruera al Balneari de Boí (Vall de Boí)
L-501 des de la L-500 al Pla de l’Ermita (Vall de Boí)
L-504 de Ribera de Cardós a Tavascan (Ribera de Cardós)
L-510 d'Alins a Àreu (Alins)
N-141 de Bossòst al Coll de Portilhon (Bossòst)
N-230 de Vielha a Vilaller (Vielha e Mijaran)
N-260 de Planoles a Puigcerdà (Collada de Toses) (Planoles)
 
En les dues darreres vies afectades (N-141 i N-230), està restringit el pas de vehicles de vehicles articulats.
 
 
No obstant, si heu de circular amb neu o gel a la calçada, el Servei Català de Trànsit recomana seguir aquests consells viaris:
 
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
 • En arrencar el vehicle sobre neu potser que les rodes patinin i s'enfonsin, per evitar-ho posar-les amb línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració sua i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que amb les nevades i la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada. Aquí trobareu tots els consells de Protecció Civil per evitar intoxicacions amb estufes i calderes.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana:
 
 A l'habitatge, si baixen molt les temperatures:
 • Tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
 • Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.
 
Si heu de sortir a l’exterior, si baixen molt les temperatures:
 • Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
 • Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
 • Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.
 • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.
 
Consells amb aparells de calefacció, calderes, estufes:
 
 • Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 • Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
 • Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
 • No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.
 • A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.
 • No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.
 • Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.
 • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
 • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
 • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
 • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
 • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
 • Mantingueu els nens lluny d'estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
 
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció i incidències al compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia