Homs
  • El portaveu del Govern ha presidit la commemoració del setge de Cambrils de 1640, que ha posat com a exemple de “capacitat de resistir i de dignitat que tantes vegades ha demostrat Catalunya”
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que la data que s‘estableixi entre les formacions polítiques catalanes i el Govern per celebrar la consulta el 2014 no serà “especulativa” i en aquest sentit ha refermat el compromís de l’Executiu català d’”anar a totes a fer la consulta”. Homs ha desmentit “categòricament” cap altre calendari que no sigui “fer la consulta el 2014 i amb la data concreta que sorgeixi fruit de l’acord entre els partits i el Govern”. “Com es tracta de democràcia i de poder votar –ha subratllat el conseller-, ens costa assumir al Govern que no es pugui finalment acabar votant”. Per aquest motiu, és aquí on l’Executiu català “treballarà, empenyerà i on hi ha tot el compromís”. Homs ha conclòs que “arribarem fins al final”.
 
El portaveu, a més, ha desvinculat el procés català de l’escocès posant de relleu que a Escòcia és un únic partit qui ho lidera i a Catalunya són diferents formacions “que fan aportacions”. Des del punt de vista del Govern, ha recordat la feina del Consell Assessor per a la Transició Nacional que ha valorat com, “en bona part, el nostre llibre blanc per la constitució d’un Estat propi”, amb els seus informes sobre temes com la hisenda pròpia, el banc central català, la participació de Catalunya en els organismes internacionals i l’estructuració d’un poder judicial propi, entre altres. Homs ha explicat que el Govern facilitarà, a més que es pugui votar, “tota aquella informació d’allò que representa poder votar en un sentit o en un altre” perquè els ciutadans “ho puguin fer amb coneixement de causa”.
 
Commemoració del setge de Cambrils de 1640
 
Homs ha fet aquestes declaracions a Cambrils, on ha presidit la commemoració del setge a què va estar sotmesa la vila el 1640 durant la Guerra dels Segadors, una efemèride que el conseller ha posat com a exemple de la “capacitat de resistir i de dignitat que en tantes ocasions ha demostrat el poble de Catalunya”. “Els fets que avui commemorem –ha assegurat- demostren com la història va donant voltes per anar a parar al mateix lloc” i en aquest sentit ha recordat com es va originar la Guerra dels Segadors: per una “topada” entre les institucions catalanes - la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cent-, i la monarquia hispànica. Una confrontació per la situació fiscal “a la qual ens volia sotmetre les autoritats espanyoles”, una qüestió “que ens és familiar” ja que el pacte amb les autoritats espanyoles “no es va complir, una constant de la nostra  història”.
 
“Com a país estem sotmesos a una mena de setge des fa uns quants anys”, ha afirmat el conseller, però tot i aquesta situació ha apel·lat a l’actitud de Catalunya que “sempre ha decidit viure i tirar endavant” malgrat les adversitats.