Delegació a Girona

S'inaugura a Girona l'exposició "El català, llengua d'Europa", sobre la vitalitat de la llengua catalana

query_builder   2 desembre 2013 20:18

event_note Nota de premsa

S'inaugura a Girona l'exposició "El català, llengua d'Europa", sobre la vitalitat de la llengua catalana

  • La directora general de Política Lingüística ha destacat que la mostra vol explicar "el valor instrumental, però també el valor emocional que té el català, una llengua d'èxit"
Moment de la conferència
 
Aquesta tarda ha obert les portes l’exposició “El català, llengua d’Europa”, a l’Espai Santa Caterina de la Generalitat a Girona. Aquesta mostra, que pretén fer visible la vitalitat de la llengua catalana, es podrà visitar en aquest espai fins al 31 de gener de 2014.
 
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han inaugurat l’exposició. Franquesa, en la seva intervenció, ha remarcat que la mostra vol explicar "el valor instrumental, però també el valor emocional que té el català, una llengua d'èxit". A més, ha afegit que espera que aquest valor emocional "sigui un element d'atracció per a nous parlants". Per la seva banda, l'alcalde de Girona ha remarcat que aquesta exposició reflecteix un miracle perquè "amb tot el que ha tingut en contra, avui podem constatar que és una llengua viva i de tremenda modernitat". Posteriorment, el periodista gironí expert en política internacional Martí Anglada ha intervingut en una conferència titulada “Al gran club lingüístic europeu dels 10 milions”. Anglada, des de la seva perspectiva d'haver treballat molts anys a Brussel·les, ha afirmat que el català és una llengua "magnífica i central a Europa" i ha posat de relleu el seu prestigi. 
 
Aquesta exposició, creada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, es va inaugurar el 23 d’abril de 2013 al Parlament Europeu i també s’ha pogut veure a la Universitat Pompeu Fabra en el marc de la Trobada i Congrés d’avaluadors de llengua d’Europa, el mes de novembre. És el primer cop, però, que s’obre a la ciutadania en general. Presenta el català, amb més de deu milions de parlants, com la novena llengua d’Europa i n’explica la situació en àmbits tan diversos com la cultura, el món socioeconòmic o l’esport. Vol mostrar, doncs, amb dades objectives, la vitalitat, el prestigi i la capacitat competitiva que ha assolit aquesta llengua gràcies al conjunt de la societat catalana. S’adreça a la ciutadania de Catalunya en general, a les persones que estan aprenent  català i a les que visiten el país.
 
A l’entorn de l’exposició, i amb la col·laboració de la Comissió d’Organismes i Serveis per al Foment de la Llengua Catalana de Girona, integrada per 14 organismes que treballen pel foment del català a Girona, s’organitzaran visites, classes, presentacions de materials i xerrades, entre altres activitats. 
 
Trobareu informació sobre l’exposició a
http://www.gencat.cat/llengua/docs/opuscle_expo_catala_europa.pdf i sobre la Comissió d’Organismes i Serveis per al Foment de la Llengua Catalana de Girona a www.gencat.cat/llengua/coordinacioterritorial.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la inauguració

Un moment de la inauguració
JPG | 5904

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia