Empresa i Treball

Bonastre

OCUPACIÓ

Bonastre preveu que "si les dades es confirmen, podríem acabar 2013 amb menys atur que 2012"

query_builder   3 desembre 2013 11:49

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

Bonastre preveu que "si les dades es confirmen, podríem acabar 2013 amb menys atur que 2012"

  

  • A Catalunya hi ha 4.512 persones aturades més al novembre respecte al mes anterior
  • Paral·lelament es registra la cinquena davallada interanual consecutiva, “la millor dada en 14 anys”  
  • El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha anunciat un programa mixte de formació i contractació per a aturats de llarga durada, amb més de 2 milions d’euros de dotació i unes 1.000 persones com a beneficiàries potencials
  • Ramon Bonastre ha tornat a denunciar “els incompliments constants” del govern de l’Estat en la transferència dels fons per a polítiques actives de 2013, que encara no han arribat 
  
Catalunya ha registrat per cinquè mes consecutiu un decreixement en el nombre de persones en situació d’atur en xifres interanuals; així aquest mes de novembre s’han registrat 13.747 aturats menys que al novembre de 2012 (-2,1%): “la millor dada interanual dels últims 14 anys”, segons el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre. Així, de confirmar-se aquest comportament del mercat de treball, Bonastre preveu que “podríem acabar 2013 amb menys atur que 2012” i iniciar l’any vinent “amb una lleugera generació neta d’ocupació”.
 
El secretari s’ha referit a un novembre “de comportament clàssic” per explicar el repunt lleuger de l’atur intermensual (puja de 4.512 persones entre l’octubre i el novembre d’enguany, un 0,7% més), dada que ha qualificat de “negativa”.
 
Pel que fa a la contractació, també es produeix el mateix contrast entre valors intermensuals i interanuals: 51.852 contractes menys que a l’octubre però 5.048 més que al novembre de 2012; de fet el mercat de treball català, malgrat la situació en què ens trobem, “ha generat gairebé 2 milions de contractes en el que portem d’any”.
 
Bonastre anuncia un programa “d’atenció a col·lectius més castigats”
 
Davant d’aquesta realitat, Ramon Bonastre ha indicat que cal seguir treballant i insistir en “l’atenció als col·lectius més castigats”. En aquesta línia, al marge dels plans per a joves, Bonastre ha anunciat un programa específic per a aturats de llarga durada majors de 45 anys, “grup en situació molt greu” degut a problemes afegits com les responsabilitats familiars o la necessitat de requalificació professional.
 
Dotada amb més de 2 milions d’euros, la iniciativa combina formació professionalitzadora, ja completada a través dels ajuntaments, i contractació. Així, aquesta segona fase del programa, que s’iniciarà en breu, inclourà la possibilitat d’un contracte mínim de sis mesos en empreses i/o entitats sense afany de lucre. I això mentre la persona aturada segueix rebent les accions de tutoria, element que vincula les dues fases del programa. Amb tot, s’ofereix a 1.000 persones “una oportunitat de reinserir-se que sovint el mercat de treball no genera per sí sol”, ha subratllat Ramon Bonastre.  
 
Els fons de Conferència Sectorial, pendents
 
Amb tot, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha posat en valor el pes conjunt de tots els programes que, com aquest, impulsa la Generalitat per lluitar contra l’atur. Per això ha volgut tornar a denunciar “els incompliments constants” del govern de l’Estat pel que fa al traspàs dels fons amb què precisament s’han de finançar les polítiques actives de l’any que tot just acaba. “Aquest endarreriment –ha indicat Bonastre- ens impedeix gestionar amb més eficàcia i eficiència aquestes polítiques”. En aquest sentit, el secretari ha recordat que, malgrat que la transferència de la Conferència Sectorial està reconeguda des de fa setmanes, “se segueix pel mateix camí que l’any passat, que els diners van arribar el dia 28 de desembre”.
 
Dades de l’atur registrat del mes de novembre de 2013
 
A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 638.344.
 
Per edats, el nombre de persones en atur menors de 25 anys ha crescut de  1.098 (+2,5%) situant el nombre total de joves aturats en 44.574. Pel que fa a les persones de 25 anys o més, l’atur ha pujat de 3.414 persones (+0,6%), deixant la xifra total de desocupats en 593.770.
 
Per sexes, l’atur ha pujat de 2.243 persones en el cas dels homes (+0,7%) i de 2.269 (+0,7%) en el cas de les dones, situant la xifra total d’homes aturats en 321.164  i de dones en 317.180.
 
Per sectors, l’atur registrat ha baixat a la Construcció de 1.222 persones (-1,4%) i a la Indústria de 257 persones (-0,3%). Per contra, el nombre de persones desocupades ha crescut a l’Agricultura, en concret 217 aturats més (+1,5%); als  Serveis, de 5.056 persones (+1,2%), i a la categoria de Sense Ocupació Anterior, de 718 persones (+2,3%).  
 
Per demarcacions, l’atur registrat del mes de novembre ha crescut a totes les demarcacions. En concret, a la demarcació de Barcelona de 1.115 persones (+0,2%); a la de Girona de 1.366 persones (+2,3%); a la de Lleida de 1.054 persones (+3,5%) i a la de Tarragona de 977 (+1,4%).
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia