Cultura

L'Any Espriu culmina amb el concert Geografia Espriu, d'Enric Palomar, al Palau de la Música Catalana

query_builder   3 desembre 2013 11:05

event_note Nota de premsa

L'Any Espriu culmina amb el concert Geografia Espriu, d'Enric Palomar, al Palau de la Música Catalana

  • El Departament de Cultura reconeix 13 entitats o persones que han dut a terme activitats durant l’Any Espriu, per la seva contribució a la difusió i divulgació de l’obra i la figura de Salvador Espriu.

 

  • Ahir es van lliurar els reconeixements en l’acte al Palau de la Música
La cantata Geografia Espriu, composta per Enric Palomar, va ser ahir l'eix central de l'acte de culminació de l’Any Espriu al Palau de la Música Catalana. L’obra, que repassa la trajectòria del poeta a través dels seus versos, ha estat una mirada musical cap a l'univers poètic global de Salvador Espriu. Palomar ha compost una obra polifònica utilitzant recursos de diferents estils musicals: clàssic, contemporani, jazz o flamenc en sintonia amb els versos del poeta.
 
El darrer apartat de l'obra està dedicat a poemes relatius a Sepharad, el nom que utilitza Espriu per referir-se a Espanya. La veu del cantaor Pere Martinez ha il·lustrat musicalment aquesta correspondència.
 
El concert l’han protagonitzat la Big Ensemble Taller de Músics, el Cor de veus blanques i el Quintet de fusta de l’Institut Oriol Martorell i el grup Cordes del món, acompanyats de les veus joves i emergents del mateix Pere Martinez, Rosalia Vila i Clara Sallago.
  
Reconeixements a les activitats més destacades
El Departament de Cultura ha reconegut 13 entitats i persones per les activitats realitzades en el marc de l’Any Espriu, activitats que tenien per objectiu la difusió i divulgació de l’obra i la figura de Salvador Espriu. La Comissió Assessora de l’Any Espriu, formada per Agustí Pons, Sebastià Bonet, Rosa Delor, Julià de Jòdar, Víctor Martínez-Gil, Ramon Balasch, a qui també es va agrair la seva especial contribució a la celebració de l’Any Espriu durant tot el 2013, ha estat l’encarregada d’avaluar els centenars d’activitats que s’han dut a terme.
 
Han estat reconeguts:
-   Santos Hernández i als Antics Alumnes de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual per la seva aportació a l’Any Espriu 2013
-   FC Barcelona per l'acte d'homenatge a Salvador Espriu amb motiu de la Diada del Llibre.
-   Transports Metropolitans de Barcelona per la difusió de la Frase del Dia.
-   L’escultora Madola per la instal·lació Donar forma a la paraula, organitzada per l'Ajuntament d'Arenys de Mar
-   Teresa Vilardell directora de l’obra teatral Flames a la fosca, estrenada amb motiu de l’Any Espriu 2013.
-   Amaranta Sbardella per la traducció de l’obra d’Espriu a l’italià: Sotto l’attonita freddezza di questi occhi (Pasigli Editori, 2013) 
-   Picap pel disc Amb música ho escoltaries potser millor
-   Jordi Nopca per la seva labor periodística al diari “Ara”, amb motiu de l’Any Espriu 2013.
-   Ajuntament de Santa Coloma de Farners per la seva programació amb motiu de l’Any Espriu 2013.
-   Diputació de Barcelona per l’impuls del programa de difusió lectora, a la Xarxa de Biblioteques Municipals.
-   Càtedra Màrius Torres (Universitat de Lleida) pel treball d’arxius sobre Salvador Espriu.
-   Reunió de Papaia (Srs. Joan Vila i Jordi Sollé) per l’exposició de carrer Espriu a l’àgora,
-   Ramon Camprubí per l’exposició País d’Espriu, pont de llengua, organitzada pel Col.legi Major Ramon Llull, de la UB.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha tancat l’acte amb un parlament on ha destacat la implicació de “les persones que han fet possible les més de 500 activitats que s’han realitzat dins i fora de Catalunya, en formats diversos, per apropar la figura i l’obra del poeta a la societat”. Mascarell ha remarcat que “Espriu volia connectar les seves idees i el seu pensament, a través de la seva bona poesia en català, amb el poble, amb la majoria de la societat. Amb la celebració d’aquest any hem agraït la seva feina”.
 
Mascarell també ha tingut un record per a la resta de poetes que enguany han celebrat algun aniversari i que, mitjançant diferents actes, també han estat hoomenatjats: Roselló Pòrcel, Martí i Pol, Amat Piniella, Teixidor, Estellés... I és que el conseller ha assegurat que “homenatjar persones que, gràcies al seu esforç personal, han fet avançar el país és mirar endavant. Per això ja treballem en els homenatges del 2014: Vinyoli, Gaziel, Cirici, i tants d’altres”.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia