· Els sensors permetran millorar el coneixement dels sòls de la DO Costers del Segre i de les característiques que influeixen en els vins
L’Institut Geològic de Catalunya (IGC) ha iniciat avui una prova pilot de caracterització dels sòls en diverses parcel·les vinícoles pertanyents a la subzona Pallars del vi de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre.
Aquesta iniciativa forma part del programa de desplegament d’una xarxa de mesura de paràmetres del sòl a Catalunya a càrrec de l’IGC i respon també a l’interès dels propietaris d’aquestes parcel·les per incrementar el seu coneixement de dos dels paràmetres que més influeixen en l’elaboració del vi, com són la temperatura i la humitat.
De fet, la geologia i la viticultura estan íntimament relacionades, atès que es considera el vi com a resultat de la interacció de factors com el clima, el maneig dels productes i el sòl.
Així, l’IGC ha començat avui a instal·lar 10 sensors que recolliran, cada sis hores, la temperatura del sòl en aquestes parcel·les a una profunditat de 50 centímetres, i la humitat a unes profunditats de 20, 40 i 60 cm. Igualment, es faran petites perforacions per tal de descriure i caracteritzar els sòls.