Empresa i Treball

SEGURETAT INDUSTRIAL

El conseller Puig presenta al Parlament el projecte de llei que regula el nou règim jurídic aplicable a la seguretat industrial

query_builder   4 desembre 2013 14:56

event_note Nota de premsa

SEGURETAT INDUSTRIAL

El conseller Puig presenta al Parlament el projecte de llei que regula el nou règim jurídic aplicable a la seguretat industrial

  • La nova norma s’adapta plenament a la directiva de Serveis de la UE i introdueix noves mesures de simplificació administrativa.
 
  • El model d’organismes de control passarà de l’autorització a la comunicació prèvia, i s’introdueix la declaració responsable per a la inscripció al registre de noves instal·lacions tècniques.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha defensat avui davant del Ple del parlament el projecte de llei que regula el règim jurídic aplicable a la seguretat industrial dels establiments, les instal·lacions i el productes. Puig ha argumentat que la nova llei aplica plenament la Directiva de Serveis de la UE al mercat de la inspecció i introdueix noves mesures de simplificació administrativa, fet que permet reduir càrregues i costos a les empreses. “El resultat final que es persegueix és la prevenció i limitació del risc industrial, que es tradueix en tranquil·litat, confiança i seguretat”, ha exposat Puig, “i per això la màxima eficiència del sistema demana reduir al màxim les actuacions administratives prèvies i els mecanismes d’autorització, mantenint, això si, les verificacions posteriors i les actuacions inspectores que convinguin”. El text ha superat avui les esmenes a la totalitat, i prosseguirà el seu procés de tramitació parlamentària. 
 
El projecte de llei, que substituirà parcialment la llei 12/2008, de seguretat industrial, es refereix tant a les especificacions tècniques obligatòries que tenen com a finalitat la limitació del risc industrial de les instal·lacions (a Catalunya n’hi ha més de 6,5 milions) o dels productes industrials com al sistema de gestió i control de la seguretat industrial, que estableix un conjunt d’obligacions als titulars de les instal·lacions i que integra un conjunt d’agents privats. L’objectiu és assegurar la qualitat dels serveis d’inspecció per tal de prevenir i limitar els riscos industrials.
 
Un dels aspectes principals del projecte és la substitució del règim jurídic dels organismes de control, que passarà del model d’autorització al de comunicació prèvia amb declaració responsable, i que modifica els requisits inicials per a la prestació dels serveis, ja que no s’exigirà un desplegament territorial mínim. També es recupera per a l‘administració la labor de recepció de la documentació de les instal·lacions noves que els organismes de control realitzen d’acord amb la normativa actual. Aquestes modificacions simplifiquen l’accés a l’activitat i faciliten l’increment de la competència.
 
De la mateixa manera, i per a les empreses titulars d’instal·lacions, s’estableix per a les inscripcions al registre de les instal·lacions tècniques de seguretat industrial  el procediment de declaració responsable, mesura que els facilitarà l’estalvi de fins a 9 milions d’euros anuals en tramitacions.

Finalment, el nou text també separa el règim jurídic aplicable als organismes de control i el del servei d’inspecció tècnica de vehicles.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia