L’alcalde de Barcelona i la consellera de Benestar Social i Família es mostren molt satisfets per aquest nomenament que qualifiquen de reconeixement a la força del voluntariat i la solidaritat dels catalans i les catalanes
La ciutat de Barcelona ha estat escollida avui Capital Europea del Voluntariat 2014. L’anunci s’ha fet aquest matí en un acte celebrat al Parlament Europeu a Brussel·les, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat i que ha comptat amb la presència del comissionat de Relacions Institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Domingo. El passat 3 d’octubre, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat van defensar conjuntament la candidatura de la capital catalana, amb l’objectiu de promoure el voluntariat en l’àmbit local, a la Conferència anual del Centre Europeu del Voluntariat (CVE), organització que ha llançat aquesta convocatòria, a Sarajevo, on es va donar a conèixer la llista definitiva dels ajuntaments candidats. Juntament amb Barcelona les ciutats finalistes van ser: Guimaraes (Portugal), i Rennes i Laval (França). Per a la preparació de la candidatura de Barcelona s'ha comptat amb la col·laboració de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i la Federació de Voluntaris de La Caixa (FASVOL) i el suport de més d'un centenar d'entitats i institucions.
 
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, han destacat la importància que Barcelona esdevingui la Capital Europea del Voluntariat l’any vinent. L’alcalde ha afirmat que aquesta notícia “omple la ciutat d’orgull” i  l’ha volgut compartir amb les entitats i les persones sensibilitzades amb la participació a la nostra ciutat. Com ha assenyalat l’alcalde Trias, si el 2014 Barcelona serà la Capital Europea del Voluntariat, “és sobretot per la generositat i esperit solidari que transmeten els voluntaris i voluntàries de la nostra ciutat. Una riquesa social que agraïm i que durant tot el 2014 reconeixerem”.
 
Trias s’ha mostrat convençut que aquesta capitalitat servirà per “compartir experiències i  entusiasme per participar en la creació de la Barcelona de les persones, una Barcelona que es construeix amb la suma de molts actes de solidaritat i responsabilitat social”.
 
De la seva banda, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha afirmat, que “es va presentar aquesta candidatura des del convenciment que el voluntariat millora la societat i millora als propis voluntaris”. Ha recordat la implicació de la societat catalana, ja que “segons la enquesta del CEO de l’any 2012, un 17% de catalans responien sí a la pregunta si havia fet o feia voluntariat. Aquest 17% sobre el total de la població (7,5M) donaria una xifra de 1.275.000 voluntaris a Catalunya”. Això vol dir, segons Munté, que “la societat catalana és participativa. El voluntariat és un tret identitari del nostre país i aquesta capitalitat és el reconeixement a la força del nostre voluntariat i la solidaritat dels catalans i les catalanes”.
 
Per acabar, Munté ha recordat, que “el govern de la Generalitat té a disposició del voluntariat recursos innovadors, vius i consolidats referents a Europa: Xarxanet, A l’Abast, Serveis d’assessorament, Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya, Pla Nacional Associacionisme i Voluntariat... I en breu s’aprovarà un projecte de llei del Voluntariat de Catalunya”.

Capital Europea del Voluntariat
Aquesta és una iniciativa del Centre Europeu del Voluntariat. L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donen suport i mantenen una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE, en les seves sigles en anglès). El municipi guanyador, que pot ser de qualsevol dimensió, és aquell que demostra millor la implementació de les recomanacions PAVE, amb especial èmfasi en la capacitat demostrada a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.