Foto de grup del conseller Andreu Mas-Colell amb els distingits
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Jaume Bertranpetit; ha presidit aquesta tarda el lliurament de les distincions ICREA Acadèmia a 24 investigadors del sistema de recerca català. Aquests guardons, que enguany arriben a la V edició, reconeixen la tasca de recerca del professorat que desenvolupa la seva feina en alguna universitat pública catalana i, alhora, contribueix a retenir el talent investigador dins el sistema universitari de Catalunya.
 
Amb el reconeixement com a investigadors ICREA Acadèmia, els 24 professors guardonats rebran 50.000 euros cadascun i hauran de garantir la dedicació prioritària a activitats de recerca en una universitat pública de Catalunya durant cinc anys. Aquests guardons estan destinat exclusivament al professorat universitari que fa recerca a la universitat i, en especial, al que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.
Amb les 24 noves distincions ja són 120 els investigadors amb la qualificació Icrea Acadèmia a les universitats catalanes en el marc d’aquest programa finançat pel govern amb 6 milions d'euros anuals.
 
La Universitat de Barcelona ha estat la que ha aconseguit més investigadors reconeguts com a ICREA Acadèmia, amb 39 distincions. La segueixen la Universitat Autònoma de Barcelona (31), la Universitat Pompeu Fabra (22) i la Universitat Politècnica de Catalunya (11). La Universitat Rovira i Virgili ha obtingut 10 reconeixements, 4 la Universitat de Lleida i 3 la Universitat de Girona.
 
Per àrees de coneixement, la majoria d’investigadors reconeguts desenvolupen la seva tasca en l’àmbit de les ciències experimentals i matemàtiques (31), seguida de les enginyeries i tecnologia (23), les ciències de la vida i la medicina (23), les humanitats (22) i les ciències socials i del coneixement (21).
  
Per optar a les distincions ICREA Acadèmia, cal que el personal docent i investigador (PDI) contractat o funcionari de les universitats públiques de Catalunya reuneixi els següents requisits: estar en possessió del títol de doctor/a; tenir una vinculació permanent i a temps complet a una universitat pública de Catalunya i impartir docència de manera regular.
 
El Programa permet superar les limitacions de la legislació espanyola
 
Paral·lelament al lliurament de les distincions, en el transcurs de l’acte també s’ha presentat l’informe d’avaluació d’ICREA Acadèmia efectuat per l’agència internacional Technopolis. Entre les principals conclusions, l’informe constata la validesa del Programa i subratlla que ICREA Acadèmia respon a una necessitat ben identificada en el sistema de recerca català, ateses les limitacions que la legislació espanyola imposa a les universitats per poder acollir acadèmics que es dediquin majoritàriament a la recerca.
 
L’informe també destaca que el programa ICREA Acadèmia dóna un exemple altament visible d’un sistema de reconeixement i recompensa basat exclusivament en els mèrits. En aquest sentit, es considera molt efectiu el procés de selecció dels candidats.
 
Entre els resultats del Programa, l’informe especifica que els distingits amb el reconeixement ICREA Acadèmia han intensificat significativament les seves activitats de recerca, han desenvolupat i han fet créixer els seus grups de recerca i han aconseguit més finançament. En aquest sentit, es valora que un dels aspectes clau del programa és l’augment del temps de que ara disposen, no només per fer recerca, sinó per poder preparar millors i més competitius projectes i també per poder participar més activament en grups de recerca internacionals.
 
Finalment, segons Technopolis, les distincions també han permès a les universitats guanyar reconeixement extern en aquelles àrees en que fan recerca d’alta qualitat.

3  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 188

Relació de guardonats

Relació de guardonats
PDF | 87

Foto de grup del conseller Mas-Colell amb els distingits

Foto de grup del conseller Mas-Colell amb els distingits
JPG | 371