El Programa de mediació i reparació penal del Departament de Justícia va rebre l’any 2012 un total de 1.516 peticions, de les quals van arribar a la fi 1.434. En un 81 % dels casos finalitzats, en què les parts es van asseure a mediar, es va aconseguir arribar a un acord
El Centre d’Estudis Jurídics va acollir ahir la presentació del treball de recerca “Avaluació del Programa de mediació penal”, del catedràtic de dret penal de la Universitat de Lleida Josep Maria Tamarit, que ha comptat amb la col·laboració del Departament de Justícia
Els usuaris de la mediació penal (i en concret les víctimes) valoren amb una nota excel·lent la seva participació en el procés. Així, en una escala de l’1 al 5, la valoració general de les víctimes que hi han participat és d’un 4,5 pel que fa al procés i d’un 4,6 pel que fa al tracte rebut del mediador. Aquestes són algunes de les dades que resulten del treball de recerca “Avaluació del Programa de mediació penal”, del catedràtic de dret penal de la Universitat de Lleida Josep Maria Tamarit, que es va presentar ahir al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.
La recerca, que ha comptat amb la col·laboració activa del Departament de Justícia, aporta per primera vegada informació sobre l’impacte emocional de les víctimes que han participat en un procés de mediació penal. Un 83 % d’aquestes víctimes valoren el fet delictiu o la falta com a greu o molt greu, dada significativa si es té en compte que els fets que motiven el procés de mediació penal tenen, en la seva majoria, condició de falta i no de delicte.
De l’estudi presentat es desprèn també que el fet de participar en un procés de mediació penal contribueix significativament al benestar emocional de les víctimes, ja que fa disminuir el nivell d’estrès posterior al delicte o la falta i les ajuda a restablir el control i a poder tancar el procés de recuperació.
En un 81 % dels casos finalitzats –en què les parts van mediar– es va aconseguir arribar a un acord
El Programa de mediació i reparació penal del Departament de Justícia va rebre l’any 2012 un total de 1.516 peticions per participar-hi, de les quals van arribar al final 1.434. En un 35 % d’aquests casos finalitzats l’any 2012 —és a dir, en 515 casos—, es va dur a terme un procés de mediació i, per tant, es va aconseguir asseure les dues parts en un espai de diàleg conduït per una persona mediadora. En 416 d’aquestes trobades —xifra que representa el 81 % del total— les parts van arribar a un acord.
El Programa de mediació i reparació penal, iniciat a Catalunya l’any 1998, és un servei de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil en el qual, a través d’un procés confidencial de diàleg i comunicació conduït per un mediador imparcial, hi participen voluntàriament el denunciat, imputat o penat per un delicte i/o falta i la víctima o perjudicat, amb l’objectiu d’aconseguir la reparació adequada del dany causat i la solució del conflicte des d’una perspectiva justa i equilibrada als interessos de les dues parts.
L’any 2007, en col·laboració amb els magistrats dels òrgans judicials, es va posar en marxa el protocol de mediació i reparació penal a la jurisdicció ordinària, que va suposar un increment del nombre de demandes de mediació penal i de jutjats adherits al programa. Així, a tall d’exemple, dels 1.434 casos finalitzats l’any passat, un total de 270 es van iniciar a instància d’alguna de les dues parts i 1.164, a instància dels òrgans judicials.