• El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha inaugurat l’acte de celebració, presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert
  • Aquest desembre fa 30 anys de la constitució del CEJFE, que ha esdevingut un centre de referència reconegut internacionalment en la formació dels professionals de l’Administració de justícia i l’execució penal a Catalunya
Imatge de l'acte
El conseller Gordó en la seva intervenció
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha inaugurat aquesta tarda l’acte de celebració del 30è aniversari de la constitució del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, que ha estat presidit per la presidenta del Parlament i exconsellera de Justícia, Núria de Gispert, i en el qual han intervingut la catedràtica de dret penal de la Universitat Ramon Llull i exdirectora del Centre, Esther Giménez-Salinas; el director del CEJFE, Xavier Hernández, i l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura.  
 
En la seva intervenció inaugural, el conseller Gordó ha posat de manifest que “el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ha esdevingut un reeixit centre d’investigació i recerca, a través d’una rigorosa metodologia científica”, durant aquestes tres dècades de funcionament. “Tindrem estructures d’estat perquè hem tingut estructures autonòmiques amb vocació d’estat, i d’estat eficaç”, ha afirmat Germà Gordó referint-se al CEJFE, del qual ha assegurat que “ja ha demostrat la seva eficàcia i servei”.
 
El titular de Justícia ha subratllat especialment el paper que durant aquests anys ha tingut el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada en matèria d’execució penal, ateses les competències de la Generalitat en aquest tema. I, alhora, ha recordat que el CEJFE ha esdevingut durant aquests anys un àmbit privilegiat de relació entre els jutges i magistrats, fiscals i secretaris judicials destinats a Catalunya, així com una eina imprescindible “per impulsar l’ús creixent de la llengua catalana en un àmbit tradicionalment tan difícil com el de la justícia”.
 
Aquest desembre fa 30 anys que l’aleshores conseller de Justícia, Agustí M. Bassols, va signar el Decret de constitució del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Per primera vegada, els professionals del nostre país comptaven amb un centre especialitzat en formació, estudis i recerca per capacitar-los tècnicament i professionalment per desenvolupar les tasques encomanades en un context d’Administració de justícia moderna, eficaç i al servei de la ciutadania. El CEJFE s’ha convertit en un referent internacional dels centres de formació corporativa.
 
Formació, investigació, estudis i documentació
 
Durant aquests 30 anys, el CEJFE s’ha erigit com un centre de formació contínua i especialitzada dels jutges, fiscals, secretaris judicials i personal de l’Administració de justícia destinat a Catalunya així com del personal tècnic del Departament de Justícia. Ha representat una estructura de coneixement i desenvolupament del dret civil català i de normalització del català en l’àmbit de la justícia.
 
A més, i tenint en compte que Catalunya és l’única comunitat autònoma que té transferides les competències de presons, el CEJFE s’ha encarregat de formar els professionals que entren a treballar en aquest sistema. No en va, el Centre exerceix actualment la presidència de l’Associació Europea de Centres de Formació Penitenciària.
 
Pel que fa a la investigació aplicada, el Centre ha esdevingut en l’actualitat una eina d’investigació reconeguda internacionalment i amb forta presència europea. Des de l’any 1987 i fins a l’actualitat ha publicat prop de 300 recerques especialitzades.
 
El CEJFE també s’ha constituït com un espai d’anàlisi i debat. Amb la implicació de tots els operadors jurídics, es debaten contínuament diversos temes de l’actualitat jurídica. En les darreres sessions “Espais d’actualitat”, s'hi han tractat temes com ara l’adopció, la custòdia compartida o la presó permanent revisable.
 
Finalment, el CEJFE és també un centre de documentació. La biblioteca especialitzada –adreçada als professionals, però també oberta al ciutadà– abasta camps de la criminologia, la penologia, el dret civil i l’execució penitenciària.
 
El CEJFE en xifres
 
Pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada han passat al llarg de l’any 2013  –fins al mes d’octubre– 13.000 alumnes inscrits a un total de 585 activitats formatives, que es tradueixen en prop de 9.000 hores de formació. Durant aquest any s’han presentat set recerques, quatre de producció pròpia i tres amb col·laboració externa.
 
Pel que fa al web del CEJFE, el Recercat aporta les següents dades corresponents a l’any 2013: prop de 65.500 consultes al web i més de 21.500 descàrregues. Els països que més visiten i es descarreguen recerques del CEJFE són –en aquest ordre– els Estats Units, la Xina, Espanya, Alemanya i França.
 
La biblioteca ha fet un total de 31.200 registres bibliogràfics i s’han servit prop de 800 articles.
 
Projectes per al 2014
 
Pel que fa a les activitats i programes per al proper any 2014, cal destacar-ne, entre d’altres, la formació orientada a l’obertura del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses (formació inicial adreçada als nous llocs de treball) i la formació per a la implantació de noves oficines judicials o dels nous sistemes d’informàtica judicial.  
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge del conseller en l'acte

Imatge del conseller en l'acte
JPG | 428