·         El cap de l’Executiu ha anunciat que la consulta es farà el 9 de novembre de 2014 i tindrà una pregunta amb dos apartats: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” i, en cas de resposta afirmativa, “Vol que aquest Estat sigui independent?”
 
·         Artur Mas demana a l’Estat espanyol que “estigui atent a aquest clam d’un poble que vol votar en llibertat i de manera absolutament pacífica i democràtica”
El president Mas i la resta de líders polítics durant la compareixença informativa
El president Mas i la resta de líders polítics durant la compareixença informativa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui el consens assolit entre totes les formacions polítiques favorables al dret a decidir per acordar la data, la pregunta i el procediment per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya. El cap de l’Executiu ha anunciat que la consulta es farà el 9 de novembre de 2014 i tindrà una pregunta amb dos apartats: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat? Sí o no” i, en cas de resposta afirmativa, “Vol que aquest Estat sigui independent? Sí o no”.
                           
El cap del Govern ha subratllat que la pregunta és “inclusiva, clara i amplíssimament majoritària”. També ha revelat que s’ha aconseguit l’acord de manera “ràpida i discreta”, després de només dos dies de negociacions.
 
Artur Mas ha comparegut aquest migdia davant els mitjans de comunicació a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, acompanyat dels líders de les formacions polítiques favorables al dret a decidir, amb els quals s’ha reunit aquest matí: Jordi Turull (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera (ICV) i David Fernández (CUP). També hi han estat presents la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.
 
El president ha volgut expressar públicament el seu agraïment a les formacions polítiques que han fet possible l’acord i ha subratllat el seu “’esperit de col·laboració, la generositat en els plantejaments i el sentit de país”. “El que tenim entre mans té una transcendència històrica i de futur molt important”, ha destacat el president, que ha afegit que “havíem d’estar a l’altura de les circumstàncies”. “Ens hauria agradat que també hi fos el PSC”, ha lamentat el president, però ha insistit que hi ha una majoria molt àmplia i “cal avançar en el camí que ens havíem traçat”.
 
El cap de l’Executiu ha demanat a l’Estat que estigui “atent a aquest clam de la societat catalana, a aquesta majoria parlamentària i política tan sòlida, a un poble que vol decidir el seu futur, que vol votar en llibertat i de manera absolutament pacífica i democràtica”. El president ha afirmat que a les negociacions amb l’Estat “hi anem amb la millor mà estesa, amb majoria àmplia i claredat d’objectius,” i ha instat les institucions espanyoles a facilitar la consulta, “com passa a altres llocs de la Unió Europea”.
 
Artur Mas ha explicat que la data del 9 de novembre s’ha triat perquè “entre totes les dates possibles hem arribat a la conclusió que era la que millor convenia a l’èxit d’aquest procés democràtic”. I ha assenyalat que la formulació de la pregunta permet que “tothom que vulgui un canvi d’estatus el pugui votar, i tothom que vulgui que sigui en forma d’Estat independent, també el pugui votar”.Amb això fem honor també a aquesta demanda popular que hi ha en la línia de poder-se expressar en aquests termes”, ha reblat.
 
Pel que fa al procediment per dur a terme la consulta, el president ha insistit que hi ha marcs legals per fer-la, i que l’acord per dur-la a terme es posarà en marxa a partir de la setmana vinent al Parlament de Catalunya.
 
El cap de l’Executiu ha tancat la seva compareixença assenyalant que “avui, a més de fixar objectius clars, també estem fent un acte de qualificació de la pròpia política catalana i, per tant, del país en el seu conjunt”.
 

3  

Imatges

Compareixença informaiva (1)

Compareixença informaiva (1) 1165

Compareixença informativa (2)

Compareixença informativa (2) 1306

Compareixença informativa(3)

Compareixença informativa(3) 1100