Direcció General de Comunicació

#46

La consulta, el 9 de novembre de 2014: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas de resposta afirmativa, vol que aquest Estat sigui independent?"

query_builder   12 desembre 2013 20:33

event_note Nota de premsa

#46

La consulta, el 9 de novembre de 2014: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas de resposta afirmativa, vol que aquest Estat sigui independent?"

La consulta
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui el consens assolit entre totes les formacions polítiques favorables al dret a decidir per acordar la data, la pregunta i el procediment per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya. El cap de l’Executiu ha anunciat que la consulta es farà el 9 de novembre de 2014 i tindrà una pregunta amb dos apartats: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat? Sí o no” i, en cas de resposta afirmativa, “Vol que aquest Estat sigui independent? Sí o no”.
                           
El cap del Govern ha subratllat que la pregunta és “inclusiva, clara i amplíssimament majoritària”. També ha revelat que s’ha aconseguit l’acord de manera “ràpida i discreta”, després de només dos dies de negociacions.
 
Artur Mas ha comparegut aquest migdia davant els mitjans de comunicació a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, acompanyat dels líders de les formacions polítiques favorables al dret a decidir, amb els quals s’ha reunit aquest matí: Oriol Junqueras (ERC); Joan Herrera (ICV) i David Fernández (CUP). També hi han estat presents la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.
 
El president ha volgut expressar públicament el seu agraïment a les formacions polítiques que han fet possible l’acord i ha subratllat el seu “’esperit de col·laboració, la generositat en els plantejaments i el sentit de país”. “El que tenim entre mans té una transcendència històrica i de futur molt important”, ha destacat el president, que ha afegit que “havíem d’estar a l’alçada de les circumstàncies”. “Ens hauria agradat que també hi fos el PSC”, ha lamentat el president, però ha insistit que hi ha una majoria molt àmplia i “cal avançar en el camí que ens havíem traçat”.
 
El cap de l’Executiu ha demanat a l’Estat que estigui “atent a aquest clam de la societat catalana, a aquesta majoria parlamentària i política tan sòlida, a un poble que vol decidir el seu futur, que vol votar en llibertat i de manera absolutament pacifica i democràtica”. El president ha afirmat que a les negociacions amb l’Estat “hi anem amb la millor mà estesa, amb majoria àmplia i claredat d’objectius,” i ha instat les institucions espanyoles a facilitar la consulta, “com passa a altres llocs de la Unió Europea”.
 
Artur Mas ha explicat que la data del 9 de novembre s’ha triat perquè “entre totes les dates possibles hem arribat a la conclusió que era la que millor convenia a l’èxit d’aquest procés democràtic”. I ha assenyalat que la formulació de la pregunta permet que “tothom que vulgui un canvi d’estatus el pugui votar, i tothom que vulgui que sigui en forma d’Estat independent, també el pugui votar”.Amb això fem honor també a aquesta demanda popular que hi ha en la línia de poder-se expressar en aquests termes”, ha reblat.
 
Pel que fa al procediment per dur a terme la consulta, el president ha insistit que hi ha marcs legals per fer-la, i que l’acord per dur-la a terme es posarà en marxa a partir de la setmana vinent al Parlament de Catalunya.
 
El cap de l’Executiu ha tancat la seva compareixença assenyalant que “avui, a part de fixar objectius clars, també estem fent un acte de qualificació de la pròpia política catalana i, per tant, del país en el seu conjunt”.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 1793

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia