Cultura

El nombre de diables i portadors de bestiari de foc ja supera els 29.000 acreditats

query_builder   13 desembre 2013 12:09

event_note Nota de premsa

El nombre de diables i portadors de bestiari de foc ja supera els 29.000 acreditats

  • Prop de 5.000 persones s’han format durant l’any 2013, entre responsables de grup, diables i portadors de bestiari de foc
 
  • Les xifres de responsables formats dupliquen les previsions inicials del Pla de formació en foc de 2010
 
  • El programa formatiu té com a objectiu garantir el coneixement dels aspectes tècnics, de seguretat i de legislació sobre la festa del foc entre els caps de colla
El nombre de diables i portadors de bestiari de foc a Catalunya ha superat els 29.000 acreditats, segons el recompte de participants que han realitzat el programa formatiu des de l’any 2010. En total, enguany s’han format prop de 5.000 persones, entre responsables de grup, diables i portadors de bestiari de foc.
 
La demanda de formació de responsables de grup de foc ha duplicat les previsions del pla de formació que es va encetar l’any 2010. El programa formatiu preveia aleshores formar uns 150 responsables anualment, mentre que la demanda actual ronda els 300 responsables anuals.
 
Aquests responsables de grup de foc són els encarregats, un cop disposen de l’acreditació, de formar els diables de les seves respectives colles.
 
En concret, en els darrers 4 anys s’ ha acreditat 29.120 usuaris de pirotècnia a aquestes formacions, dels quals 2.514 com a responsables de grup. El passat dissabte 23 de novembre es va dur a terme a Girona la darrera sessió formativa amb 125 persones inscrites.
 
El programa formatiu mínim per als responsables dels grups té com a objectiu garantir el coneixement dels aspectes tècnics, de seguretat i de legislació que envolta la festa del foc. En aquest sentit, s’imparteixen coneixements sobre composició i propietats bàsiques dels diferents tipus d’artificis pirotècnics, formació bàsica en tècniques de preparació dels artificis i del seu ús, coneixement de la legislació sobre manifestacions festives i exemples d’incidents i accidents il·lustratius, fallades més representatives i mesures per evitar-los.
 
 
Legislació
 
La normativa europea sobre articles pirotècnics (Directiva 2007/23CE, de 23 de maig de 2007) i els reglaments que la desenvolupen exigeixen que els grups que participen en manifestacions festives amb ús de pirotècnia estiguin formats per persones amb una formació acreditada.
 
En compliment d’aquesta directiva europea, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya van establir el 2010 els programes de formació dels membres de les colles de diables i bestiari.
 
 
La festa popular i l’acció del Govern
 
La festa tradicional i popular és una part substancial de la nostra societat i de la configuració dels espais comunitaris. El foc té una funció festiva rellevant en moltes d’aquestes manifestacions i és responsabilitat de les institucions públiques implementar les condicions necessàries per celebrar la festa i participar-hi correctament.
 
Des d’aquest punt de vista, l’acció del Govern de Catalunya en aquest àmbit posa èmfasi en tres elements essencials per a la preservació d’aquest llegat:
 
  • La preservació d’un patrimoni d’alt valor cultural.
  • Les normes de manipulació i circulació de la pirotècnia per a usos civils.
  • Les normes de seguretat i ús de l’espai públic en la celebració de l’activitat festiva.
 
Per a més informació sobre festes amb pirotècnia, consulteu aquest enllaç:
http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.facf868a4b99b3fe78537a95b0c0e1a0/?vgnextoid=54ec39637a0bc310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=54ec39637a0bc310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD