Fotografia del niu de vespa velluitna retirat aquest matí
Fotografia del niu de vespa velluitna retirat aquest matí
S’adquiriran trampes per fer-ne una nova distribució abans de la propera “eclosió” de vespes
 
Despenjat amb èxit un dels nius de vespa velutina a la Vall d’en Bas
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia,  Pesca, Alimentació i Medi Natural es va reunir ahir amb el sector apícola d’Unió de Pagesos per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a la vespa velutina, la vespa invasora de grans dimensions originària d’Àsia que ha estat detectada a Catalunya recentment a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.
 
Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l’adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera “eclosió” de vespes. Per la seva part, Unió de Pagesos donarà el departament una xifra orientativa de quina és la necessitat de paranys, i ells mateixos s’encarregaran de distribuir-los.
 
D’altra banda, el Departament també ha acordat reunir-se de nou amb el sector el pròxim mes de gener a fi de tancar un protocol en què es concreti el pla d’actuacions a dur a terme durant l’any 2014 per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l’apicultura i la biodiversitat.
 
El futur protocol tindrà per objecte proposar un pla d’actuacions per intentar frenar l’avenç i/o disminuir l’abundància d’aquesta espècie allà on s’instal·li, amb especial atenció als assentaments apícoles i els punts d’elevada o sensible diversitat biològica.
 
Finalment, també es va acordar l’actualització de manera immediata del fulletó informatiu disponible en la pàgina web del Departament, i també publicar-hi informació actualitzada sobre el desenvolupament del pla de control de l’abellerol.
 
 
Mecanismes de lluita
 
A Catalunya, atès que som en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes consistiran a informar, formar, comunicar les troballes per part dels ciutadans, lluitar contra els adults solament en zones d’eixams conflictius, en època de reproducció o dispersió, a partir del juliol fins al final de la temporada, i lluitar contra els nius a partir del juny i fins a l’octubre.
 
Moment de la retirada del niu aquests matí
Moment de la retirada del niu aquests matí
Despenjat amb èxit un dels nius de vespa velutina a la Vall d’en Bas
 
D’altra banda, avui, els Agents Rurals i personal tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han pogut enretirar amb èxit el primer niu de vespa velutina detectat a Catalunya, concretament en un bosc proper al veïnat del Malloll de la Vall d’en Bas (la Garrotxa). La retirada d’aquest niu era determinant per poder-lo utilitzar com a prova pilot per testar les millors tècniques d’eliminació i alhora extreure informació sobre el comportament de l’espècie.
 
El procés de retirada s’ha fet mitjançant una plataforma elevadora i garantint les màximes mesures de seguretat, tenint en compte les dificultats d’accés al niu, situat a la part més alta de la capçada d’un roure d’uns 25 metres d’alçada i envoltat d’arbres.
 
El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, té les dimensions d’una pilota d’uns quaranta centímetres de diàmetre i es va poder localitzar dilluns passat, després d’un acurat seguiment dels agents rurals de la comarca de la Garrotxa. Les femelles fecundades ja hauran marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, per la qual cosa ja no suposa cap risc pel que fa a la dispersió de l’espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l’hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del niu retirat aquest matí

Fotografia del niu retirat aquest matí
JPG | 114