• Assegura que Espanya no discriminarà Catalunya, “perquè entraria en contradicció amb el seu discurs de l’espanyolitat de tots els catalans”
  • Afirma que la previsió d’ingressos dels PGC’2014 és possible “per la via combinada d’acció política i la venda d’actius i concessions”
  • Demana al PSC que encara que no voti els comptes “no posi pals a les rodes”
 
En una entrevista al programa “L’entrevista del Diumenge” del canal 3/24, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit que la pregunta per a la Consulta no ha de representar un punt d’inflexió en les relacions econòmiques entre Catalunya i Espanya i que el Govern central no discriminarà Catalunya, “perquè això entraria en contradicció amb el seu propi discurs de l’espanyolitat de tots els catalans”. “No ens tractaran millor ni pitjor que als valencians. A Catalunya i a València ens tracten estructural i conjunturalment malament”, ha afegit.
 
El responsable de les finances catalanes també ha assegurat que en el context europeu, l’economia segueix un camí i la política un altre, per tant, “es poden tenir conflictes polítics seriosos, sense que l’economia se n’hagi de veure afectada en absolut”. Mas-Colell ha citat un exemple que utilitzen els economistes: “si un marcià    –com a hipotètic observador extern- visités la terra, detectaria una crisi econòmica important a la Península Ibèrica, però no notaria que hi ha un conflicte polític entre Espanya i Catalunya. I així és com ha de ser”.
 
Preguntat sobre la previsió d’ingressar 2.318M amb la venda d’actius i concessions l’any vinent, Mas-Colell ha dit: “no posaríem una xifra com aquesta si creguéssim que és impossible d’obtenir per la via combinada de l’acció política i de la venda d’actius i concessions.” El titular d’Economia ha reconegut que caldrà fer un esforç per obtenir aquests ingressos i que, si no s’aconsegueixen, s’haurà de reduir la depesa. Per aquest motiu ha demanat al PSC que no “posi pals a les rodes” i que s’alineï amb el Govern. “Encara que no votin els pressupostos, no facin tot el que puguin per impedir la seva implementació, perquè això només pot ser causa de patiment pels ciutadans”, ha explicat.
 
Mas-Colell també ha assegurat que aquests pressupostos són els possibles, similars als que presentaria el PSC si estigués al Govern, “perquè la proporció de despesa social no baixa i hi ha partides, com ara el PIRMI, que augmenten”.  
 
Sobre la negociació del nou sistema de finançament per a l’any vinent, ha assegurat que Catalunya s’hi implicarà a fons, però no la liderarà: “el que no volem és presentar propostes que queden immediatament desqualificades, només perquè les presenten els catalans. No ens n’inhibirem, en absolut, simplement no liderarem.”
 
Mas-Colell també s’ha referit a una possible tornada als mercats internacionals i ha explicat que el problema és que Catalunya no controla les seves bases fiscals. “Si les nostres bases fiscals les controla l’Estat, necessitarem l’aval de l’Estat per anar als mercats. Si les controlem nosaltres, podrem anar pel món d’una manera responsable”, ha conclòs.