FOTO
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler i el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, han signat avui un conveni per reforçar la seva col·laboració per tal de millorar la seguretat ciutadana a les autopistes del Grup Abertis en territori català mitjançant les següents mesures:
 
  • Accés a la informació dels sistemes SRM (sistema de reconeixement de matrícules) de la xarxa d’autopistes d’Abertis:
 
Per tal que la PG-ME pugui exercir d’una manera més efectiva les seves funcions de seguretat ciutadana, Abertis permetrà el seu accés a la informació derivada dels seus sistemes SRM, instal·lats en la seva xarxa d’autopistes, incloses àrees de servei. Els Mossos d’Esquadra es coordinaran amb Abertis per fixar els requeriments tècnics i funcionals d’aquest accés.
 
En el cas que els sistemes SRM de les àrees de servei siguin propietat de l’empresa explotadora de les mateixes, Abertis col·laborarà per a assolir també la conformitat d’aquestes per a l’accés a la informació derivada d’aquells. Aquest protocol serà aplicable a d’altres organismes del Departament d’Interior que requereixin tenir  accés a aquesta informació per a l’exercici de les seves funcions d’autoritat pública.
 
Per la seva part el Departament d’Interior es compromet a disposar, amb anterioritat a que sigui efectiu aquest accés, de totes les autoritzacions i permisos que siguin necessaris d’acord amb la normativa vigent per a aquest ús especial de la informació derivada dels sistemes SRM, de manera que no es pugui estendre per aquesta causa cap mena de responsabilitat a Abertis o a les seves societats concessionàries.
 
 
  • Reforç de la vigilància per evitar la comissió de delictes a l’autopista
 
El Departament d’Interior es compromet a reforçar la vigilància a les autopistes i àrees de servei d’Abertis, per tal d’evitar en el possible la comissió de delictes en aquestes. En aquest sentit, la Policia de la Generalitat reforçarà el patrullatge i vigilància de les unitats de MMEE especialment en les àrees de servei i de descans de l’autopista i així mateix atendrà en forma singularitzada per un canal de comunicació concret i específic els requeriments d’intervenció ràpida que li pugui fer arribar el Centre d’Operacions de Granollers d’Abertis.
           
També podrà establir amb Abertis procediments de detecció i notificació de vehicles sospitosos a les àrees de servei, com el que ja s’ha implementat en alguna àrea de servei de l’autopista AP-7.
 
Pel que fa a la col·laboració en aspectes relacionats amb el trànsit, el Departament d’Interior, per mitjà del Servei Català de Trànsit (SCT), i Abertis han acordat reforçar la seva col·laboració en els següents aspectes:
 
  • Intercanvi de dades de trànsit i informació als usuaris:
 
Per tal de millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit i les seves carreteres/autopistes, Abertis i el Servei Català de Trànsit  (SCT) es comprometen a implementar els procediments que calguin per subministrar recíprocament i a temps real, dades del trànsit i d’incidències/accidents que es produeixin i que puguin afectar el trànsit. A més, d’acord amb un protocol prèviament acordat, cada part permetrà que l’altra pugui publicar en els seus respectius panells de missatgeria variable, informació puntual d’interès públic relacionada amb el trànsit/incidències de les seves infraestructures.
 
  • Accés a la informació dels SRM (sistema de reconeixement de matrícules) de la xarxa d’autopistes d’Abertis
 
L’SCT podrà disposar d’accés a la informació derivada dels sistemes SRM instal·lats a la xarxa d’autopistes d’Abertis, incloses àrees de servei. L’objectiu és que l’SCT pugui exercir d’una manera més efectiva les seves funcions de control i vigilància del trànsit.
 
  • Col·laboració de l’SCT en actuacions extraordinàries de vialitat
 
L’SCT es compromet a col·laborar amb les concessionàries en les actuacions extraordinàries de vialitat (senyalitzacions excepcionals, habilitació de carrils addicionals , operacions especials de trànsit etc.) que siguin necessàries en l’autopista per causa de situacions excepcionals d’afluència de trànsit  en aquesta (operacions sortida/retorn en períodes de vacances, proves esportives, etc.). L’SCT i Abertis acordaran un calendari de dates previstes i de mesures que calgui implementar.
 
La durada d’aquest conveni serà de 2 anys, prorrogable tàcitament per períodes anuals.

1  

Fitxers adjunts

FOTO2

FOTO2
JPG | 60