• El Departament cooperarà en el finançament dels actes de celebració d'una de les acadèmies més antigues del país
Imatge dels signants
El conseller Gordó i el president Pascual, formalitzant l'acord

El Departament de Justícia i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració en virtut del qual el Departament cooperarà en el finançament dels actes de celebració del 250è aniversari de la creació d'aquesta Acadèmia barcelonina. El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president de l'entitat, Ramon Pascual, han estat els encarregats de rubricar aquest acord.

 

Entre els actes previstos de celebració d'aquests 250 anys de servei a la ciutadania de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, hi figuren la conferència del professor William F. van Altena, de la Universitat nord-americana de Yale, “L'astrometria i el paper de l'Observatori Fabra: passat, present i futur”; la inauguració de l’exposició 250 anys interaccionant amb la societat"; la presentació del llibre Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona: 250 anys d'història, i el concert de l’acadèmic Jordi Savall al Teatre Poliorama, entre moltes altres activitats.

 

Amb aquest Conveni, el Departament es compromet a col·laborar en l'organització d'aquests actes fins a un màxim de 25.000 euros i contribuir així a fer possible el reconeixement a 250 anys de compromís amb la ciutat i el país de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, una de les més antigues de Catalunya.

 

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

 

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es constituí el 18 de gener de 1764 com a societat literària privada sota el nom de Conferencia Physycomatemática Experimental i, en virtut de la Real Cédula del 17 de desembre de 1765, passà a Real Conferencia Física com a cos públic consultiu del rei per als assumptes del Principat de Catalunya. Per efecte de la Real Cédula del 14 d'octubre de 1770, canviaria el seu títol pel de Real Academia de Ciencias Naturales y Artes de Barcelona fins que la Real Orden del 7 de desembre de 1887 determinà el nom actual.

 

Té la seva seu a Barcelona, al núm. 115 de la Rambla, en l'edifici obra de l'arquitecte Josep Domènech i Estapà, inaugurat l'any 1894. Forma part del patrimoni de l'Acadèmia l'Observatori Fabra, obra també de J. Domènech i Estapà, donat per Camil Fabra i Fontanils, Marquès d'Alella. L'Observatori ha funcionat sense interrupció des de la seva inauguració el 1904. Completen el patrimoni de l'Acadèmia la Biblioteca, l'Arxiu, la col·lecció de rellotges, l'equipament funcional astronòmic, meteorològic, sismològic i de rellotgeria, així com també la instal·lació sismològica de Fontmartina al Montseny, en un terreny de l'Excma. Diputació Provincial de Barcelona. El Telescopi Fabra-ROA al Montsec (TFRM) és un projecte conjunt entre la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (Observatori Fabra) i el Real Instituto y Observatorio de la Armada en San Fernando (Cadis).

 

L'Arxiu i la Biblioteca de l'Acadèmia comprenen un fons documental de gairebé tres segles de gran valor històric. La Biblioteca, amb més de cent mil volums, és una de les més importants de l'Estat en fons científics de la segona meitat del segle XVIII.
 
 
Més informació del programa i d'actualitzacions: fer clic aquí.