Salut

Els alcaldes de les quatre capitals han presentat aquest matí la 1a Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya

query_builder   17 desembre 2013 20:50

event_note Nota de premsa

Els alcaldes de les quatre capitals han presentat aquest matí la 1a Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya

 

Xavier Trias, Fèlix Ballesteros, Carles Puigdemont i Àngel Ros han fet una roda de premsa simultània a les quatre alcaldies per presentar la campanya

 

Ja s’ha activat la web www.donarsang.gencat.cat/marato, des d’on es pot reservar hora per donar sang a la Fundació Tàpies i als principals hospitals de Catalunya

 

Un grup de 40 ambaixadors 2.0 s’ha posat en marxa per contribuir a difondre la necessitat de donar sang entre la ciutadania

 

 

Marató de donació de sang

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Amb l’eslògan "Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang", l’esdeveniment s’ha concebut com una gran festa de la donació en què la ciutadania serà la protagonista. Qui vulgui col·laborar podrà fer-ho donant sang o bé difonent la necessitat de donar sang a través dels seus contactes a les xarxes socials o simplement a través del correu electrònic. Per tant, tothom podrà contribuir a la Marató.
 
La Marató se celebrarà després de les vacances de Nadal, que és quan les reserves de sang estan en el punt més baix. Per aquest motiu la 1a Marató 2.0 de Catalunya pretén convertir-se en la convocatòria més important i aconseguir 5.000 donacions que permetin remuntar les reserves.
 
Ambaixadors de la donació
La Marató de Donants de Sang compta amb l’ajuda de gairebé 10.000 seguidors al Facebook Donar Sang (www.facebook.com/donarsang) i més de 5.000 del Twitter (@donarsang) per aconseguir la fita de les 5.000 donacions. Entre els seguidors del Banc de Sang destaquen els Ambaixadors 2.0 de la donació de sang, un grup de donants habituals que s’ha compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials. En aquest cas, 40 persones de tot Catalunya dinamitzaran la 1a Marató 2.0.
 
Els Ambaixadors estan agrupats a la llista de Twitter:
 
Quin tipus de donant ets?
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut, sigui major d’edat i pesi 50 quilos o més.
Però hi ha molts donants diferents: hi ha els campions, aquells que donen el màxim de cops que poden cada any.
 
També hi ha els donants maratonians, que participen en cada marató. O els que tenen pànic a les agulles, però que respiren profundament i estiren el braç.
 
La imatge de la Marató recull tots els tipus de donants formant el mapa de Catalunya. Tots ells són imprescindibles per mantenir les reserves de sang necessàries perquè els malalts tinguin sang suficient durant tot l’any. A més, la Marató anima a tothom a definir quin tipus de donant és i explicar-ho a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #MaratoDonantsCAT.
 
A través de la web www.donarsang.gencat.cat/marato l’actor Quim Masferrer anima tota la ciutadania a involucrar-se a la campanya. Des d’aquesta web, qualsevol ciutadà pot col·laborar amb la donació de sang, ja sigui compartint el missatge de la Marató o bé reservant una plaça per fer la seva donació.
 
El web ofereix tres opcions diferents per compartir el missatge: enviar un correu electrònic, escriure un tuit o publicar un post a Facebook. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest usuari rebrà un mail d’agraïment. D’aquesta manera es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató.
 
Pel que fa a la reserva d’hora per donar sang, el web ofereix la possibilitat de triar qualsevol dels espais on es fa la Marató 2.0. A través d’un senzill menú desplegable es pot seleccionar el millor moment per donar sang. Un cop hagi reservat hora, el donant podrà anul·lar-la o modificar-la fàcilment a través del mateix web. A més, podrà emplenar el qüestionari previ a la donació. La reserva d’hora té per objectiu facilitar les donacions durant tot el dia, per evitar que ningú hagi d’esperar per donar sang. Tot i això, no és imprescindible reservar hora per donar sang durant la Marató.
 
Punts de donació
A Barcelona s’habilitarà un punt de donació especial divendres 17 de gener i dissabte 18 de 10 a 21 hores a la Fundació Antoni Tàpies (Aragó, 255).
Durant la resta de la Marató, els ciutadans podran donar sang als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Els horaris i adreces es poden consultar al web www.donarsang.gencat.cat.
 
La donació de sang, una necessitat diària
La marató serà una celebració popular i un acte cívic que servirà per demostrar el compromís solidari amb els altres. Gràcies a les donacions de sang els hospitals i clíniques poden practicar intervencions quirúrgiques a més d’aplicar tractaments mèdics que requereixen transfusions de sang.
 
Es necessiten 1.000 unitats de sang diàries per atendre les necessitats dels pacients. Per tant, les donacions de sang han de ser regulars.
Una de cada 10 persones hospitalitzades necessita una transfusió sanguínia i es calcula que un 25% de la població necessitarà rebre sang o un component sanguini durant la seva vida.
 
I és que, malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.
 
El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.
 
Implicació de les institucions i empreses
Els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona s’han sumat a la Marató i ho han visualitzat en la roda de premsa conjunta. A més, hi col·laboren activament la Federació Catalana de Donants de Sang i Creu Roja, que aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.
 
 
Fotos de la presentació disponibles a:
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia