Acte de presentació
Acte de presentació
El president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares i del director general del CTFC, Denis Boglio, va presentar ahir a la tarda els resultats de l'estudi estratègic del sector fusta-biomassa a Catalunya.
 
Pelegrí va explicar que fa un any aproximadament es va decidir encarregar l'estudi per valorar la possibilitat “d'impulsar un clúster del sector de la fusta i la biomassa amb l’objectiu de donar  més competitivitat a les empreses perquè puguin estar en un mercat globalitzat i fer possible que tinguin rendibilitat”. 
 
El president del CTFC va destacar que “un 60% del territori català és forestal, i que cal treballar per dinamitzar econòmicament el sector de la fusta i la biomassa, com a sector estratègic i emergent.  Tirar endavant la possibilitat del clúster depèn de les empreses del sector, i no es pot limitar al Solsonès, que n'és l'impulsor, si no que cal que tingui dimensió catalana”.
 
L’objectiu de l'estudi, promogut pel CTFC, i realitzat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Ocupació, és el desenvolupament i posada en marxa del clúster de la biomassa de Catalunya i dels principals negocis relacionats amb la fusta per a la construcció, i la dinamització estratègica de les serradores a Catalunya.
 
Aquest clúster vol reforçar la competitivitat de les empreses del sector de la biomassa a Catalunya a partir dels seus reptes estratègics, establir mecanismes de dinamització del mercat local de biomassa per usos tèrmics i integrar tots els agents de la cadena de valor.
 
Respecte als principals negocis relacionats amb l’aplicació de la fusta per la construcció a Catalunya, es pretén reforçar la competitivitat de les empreses del sector, establir mecanismes de dinamització de la cadena de valor implicant altres agents prescriptors, com els arquitectes, amb l’objectiu final de desenvolupar el mercat local, i aprofitar les tendències d’eficiència energètica i construcció sostenible que s’estan consolidant a nivell europeu.
 
Per poder dinamitzar les serradores, l’objectiu d’aquesta iniciativa és iniciar, juntament amb l'Institut Català de la Fusta, un procés de reflexió estratègica amb les serradores de Catalunya per avaluar la seva situació competitiva i identificar les necessitats per tal de poder afrontar amb èxit els seus reptes, reforçar la competitivitat de la primera transformació de la fusta al nostre país, i facilitar l’adopció de mecanismes per millorar i agilitzar l’aprovisionament de recurs forestal local.
 
L'estudi destaca que hi ha 2.406 empreses dedicades al sector forestal a Catalunya, amb una facturació de 1.670 milions d'euros anuals en total, incloent les importacions de fusta. Si no es tenen en compte les importacions, aquesta xifra es redueix a 107 M€.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat