- El conseller Puig ha recordat que el programa de la RMI té per finalitat la “inserció laboral de les persones, i per això s’ha posat en marxa aquesta iniciativa que combina l’experiència professional i la formació de cara a millorar la seva ocupabilitat”
- L’any 2014 està prevista la reedició d’aquest programa, augmentant la partida pressupostària per tal d’arribar a més de 1.000 persones
- Els contractes de treball tindran una durada de sis mesos i una jornada laboral del 100% amb un sou mensual de 850 euros
El Departament d’Empresa i Ocupació, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) destina un total de 5 milions d’euros al nou Programa mixt Treball i Formació que formarà i inserirà a unes 600 persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) a través de plans d’ocupació específics, segons el tractat amb els sindicats en el marc de l’Acord Estratègic. Així ho ha anunciat aquest matí el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en resposta a una pregunta durant el Ple del Parlament de Catalunya a petició del grup de CIU, sobre les actuacions del Departament per afavorir la inserció dels preceptors de la RMI.
El conseller Puig ha recordat que el programa de la RMI té per finalitat la “inserció laboral de les persones i per això s’ha posat en marxa aquesta iniciativa que combina l’experiència professional i la formació de cara a millorar la seva ocupabilitat”. L’any 2014 està prevista la reedició d’aquest programa augmentant la partida pressupostària per tal d’arribar a més de 1.000 persones destinatàries de la RMI.
Aquests ajuts formen part del conjunt de polítiques actives que es desenvoluparan els anys 2013 i 2014 que busquen incrementar la contractació d’aturats -sobretot dels col·lectius especificats-, i ho fan augmentant la qualificació d’aquestes persones, fet que impulsa la seva ocupabilitat i, com a conseqüència, les possibilitats que trobin feina.
En aquest sentit i davant el context econòmic actual i la situació de les persones aturades, el Departament d’Empresa i Ocupació ha decidit que les polítiques actives d’ocupació s’adrecin cada vegada més a col·lectius específics. En concret, aquest programa es dirigeix a persones en atur perceptores de la RMI, entre 25 i 60 anys, amb càrregues familiars i amb experiència laboral prèvia, segons el tractat amb els sindicats en el marc de l’Acord Estratègic.
Els ajuntaments i els consells comarcals, o bé els seus organismes autònoms o les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d’ocupació, desenvolupament local i de promoció de l’ocupació, són les entitats que gestionaran aquests ajuts.
El programa, que combina l’experiència professional i la formació de cara a millorar l’ocupabilitat i facilitar-les la inserció laboral després d’un període llarg d’inactivitat, estableix dos tipus d’accions:
- Accions d’experiència laboral: S’adrecen a facilitar la pràctica laboral dels participants mitjançant el desenvolupament de treballs de caràcter públic i interès social. Els contractes de treball tindran una durada de sis mesos i una jornada laboral del 100% amb un sou mensual de 850 euros.
- Accions formatives: S’adrecen al desenvolupament d’una activitat formativa professionalitzadora, obligatòria per a tots els participants de les accions d’experiència laboral. La formació, que ha de ser impartida durant el contracte de treball i dins l’horari laboral, ha de tenir una durada mínima de 20 hores i un màxim de 30.
Es reinicien els itineraris d’Inserció Laboral a persones destinatàries de l’RMI
El conseller Puig també ha anunciat que “durant el 2014 es vol reiniciar els itineraris d’inserció al col·lectiu RMI que feia 2 anys que no es portaven a terme”. Es tracta de la realització d’itineraris d’inserció sociolaboral adreçades a persones que reben la RMI amb l’objectiu d’inserir-se laboralment mitjançant un pla individual d’inserció que combini accions de caràcter integral (orientació i formació). Aquestes accions es realitzaran amb les entitats col·laboradores del Departament d’Empresa i Ocupació esteses per tot el territori català; administracions locals i entitats de l’economia social i el tercer sector.
El conseller d’Empresa i Ocupació també ha destacat el paper de les Empreses d’Inserció com un instrument important en la inserció de persones beneficiàries de la RMI. Puig ha recordat que “el pressupost destinat a l’ajut a les empreses d’inserció durant el 2013 ha estat de 3.340.000 euros, que suposen un 33,6% més que l’exercici anterior”.
Amb aquestes subvencions el Departament d’Empresa i Ocupació ha ajudat a les empreses d’inserció a contractar 973 persones en risc d’exclusió, de les quals 137 són del col·lectiu RMI. Així mateix, s’ha finançat la contractació de 58 tècnics d’acompanyament a la inserció i a la producció, que són les persones responsables de fer l’acompanyament laboral a les persones en risc d’exclusió, entre les quals destaquen els destinataris de l’RMI.