• Ports de la Generalitat i Protecció Civil han organitzat un exercici en col·laboració amb el Club Nàutic Garraf on s’ha simulat l’accident d’una embarcació, amb dos ferits
  • En el simulacre s’ha treballat per millorar la comunicació i la coordinació dels cossos operatius i d’emergència
Avui el port del Garraf ha estat l’escenari del simulacre de l’accident d’una embarcació a terra dins les instal·lacions del port, causant dos ferits. L’exercici ha estat organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil amb la col·laboració del Club Nàutic Garraf.
 
L’incident ha simulat la caiguda d’una embarcació que es trobava apuntalada a la zona de varada. En caure l’embarcació, ha atrapat una persona i s’ha produït una fuita de benzina. Com l’accident s’ha produït al costat de la cubeta del travel lift (grua mòbil) ha provocat un vessament a terra amb perill d’estendre’s al mar. Per contenir el vessament provocat per la fuita de combustible, treballadors del Club Nàutic Garraf han llançat barreres de contenció des d’una embarcació. En aquesta maniobra un dels seus tripulants ha caigut a l’aigua durant les tasques de contenció del carburant vessat.
 
Així mateix, un cop detectat l’accident s’ha iniciat el protocol de trucades al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat i al telèfon d’Emergències 112.
 
L’objectiu d’aquest simulacre ha estat comprovar la comunicació i la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències que han actuat i com s’integren les accions del port amb el Pla Especial d’Emergències per Contaminació d’Aigües Marines (CAMCAT).
 
Al simulacre han participat els Bombers de la Generalitat amb dues dotacions; un vehicle d’aigua i una ambulància del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM). Els Bombers han realitzat l’excarceració del ferit atrapat a sota de l’embarcació per, tot seguit, immobilitzar-lo amb seguretat.
 
També ha participat al simulacre el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB), amb dos tècnics en transport sanitari, i un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), amb un comandament territorial.
Un cop rescatats pels Bombers i per la tripulació de l’embarcació, els professionals del SEM han fet l’avaluació i estabilització dels dos ferits, abans de traslladar-los a l’hospital més adient segons la seva patologia.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre, emetent una pre-alerta del Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT).
 
El Pla Especial d’Emergències CAMCAT té com a objectiu principal la definició i coordinació de l’actuació dels diferents mitjans involucrats, tant de les administracions públiques com d’institucions públiques i privades, per tal d’obtenir-ne el rendiment màxim, en el cas de lluita contra la contaminació marina derivada d’un accident.
 
Aquest simulacre també ha comptat amb la participació de tres patrulles del cos dels Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Sitges, Policia Local de Sitges, Salvament Marítim (SASEMAR), el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112, Ports de la Generalitat i el Club Nàutic Garraf.
 
 
18 de desembre de 2013


 

3  

Imatges

Port del Garraf

Port del Garraf 1084

Simulacre port del Garraf 1

Simulacre port del Garraf 1 212

Simulacre port del Garraf 2

Simulacre port del Garraf 2 317

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 64