Territori

Territori i Sostenibilitat deixarà sense efecte el planejament de 12 àrees residencials estratègiques a petició dels ajuntaments

query_builder   18 desembre 2013 11:32

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat deixarà sense efecte el planejament de 12 àrees residencials estratègiques a petició dels ajuntaments

  • Estaven planificades als municipis de Granollers, Manresa, Igualada, Sant Vicenç dels Horts, Reus, Valls, Móra d’Ebre, Palafrugell, Roses i Balaguer
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat deixarà sense efecte el planejament de 12 àrees residencials estratègiques (ARE) a petició dels mateixos ajuntaments que les havien impulsat. D’aquesta dotzena d’àrees, tres ja han estat suspeses, atès que les necessitats de sòls actuals, i les que es preveuen pel futur, difereixen molt de les que van originar la seva planificació. Es tracta de les ARE Fàtima Nord, d’Igualada; Los Colomers, de Móra d’Ebre, i Els Erals-El Secà, de Balaguer.
 
Un total de vuit ajuntaments més han sol·licitat també iniciar el tràmit de modificació del planejament per deixar sense efecte els seus respectius sectors. Es tracta de les ARE La Façana, de Sant Vicenç dels Horts; Sector 129 la Bòbila, de Granollers; Passeig Nord, de Reus; Sector Est, de Manresa; Pi i Margall, Piverd Est i el Terme, totes tres a Palafrugell, i Rec Fondo, de Roses. Aquestes peticions encara estan pendents d’una resolució definitiva. Finalment, el planejament de l’ARE de Ruanes, a Valls, va ser anul·lat per sentència judicial.
 
Un total de 73 nous eixamples
 
Durant els anys 2009 i 2010 es va aprovar el planejament necessari per tirar endavant les anomenades àrees residencials estratègiques (ARE): es tractava de 73 nous eixamples planificats a continuació del teixit urbà de diverses ciutats catalanes que havien d’oferir tant nous habitatges com equipaments per a la població que acollirien, i també zones d’activitat econòmica. Aquests nous sectors s’havien de desenvolupar mitjançant la constitució de consorcis entre l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’ajuntament corresponent.
 
En concret, en el planejament de les ARE es preveia la construcció de 73.923 pisos, dels quals 40.002 havien de ser protegits. Aquestes xifres tenien per objectiu satisfer les necessitats d’habitatge que es preveien per l’horitzó 2008-2011. No obstant, en els anys immediatament posteriors a l’aprovació del planejament de les ARE es van detectar disfuncions importants entre aquestes previsions i la realitat de la demanda de nou habitatge, molt afectada per la crisi econòmica.
 
És per aquest motiu que el text refós de la Llei d’urbanisme que es va aprovar l’any 2012 va introduir un mecanisme especial perquè els ajuntaments que ho consideressin adient sol·licitessin deixar sense efecte o reduir la ordenació de les ARE corresponents.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 145

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia