Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Primers resultats de la col·laboració entre els dos departaments

Agricultura i Cultura localitzen 4 nous assentaments prehistòrics a les Terres de l'Ebre

query_builder   18 desembre 2013 13:13

event_note Nota de premsa

Primers resultats de la col·laboració entre els dos departaments

Agricultura i Cultura localitzen 4 nous assentaments prehistòrics a les Terres de l'Ebre

Els Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura i Patrimoni Cultural del Departament de Cultura col•laboren també en inventariar i documentar elements del patrimoni preindustrial
Fruit del treball de recerca dut a terme darrerament pels Agents Rurals del Departament d’Agricultura i per Patrimoni Cultural del Departament de Cultura,  s’han pogut  localitzar quatre nous assentaments de l’època del bronze final i 1a edat del ferro (segles VII-VI aC) i un assentament de l’època musulmana (segles XI-XII dC) que actualment  ja es troben en fase d´estudi.
Forn de totxos i teules del Perelló de 1887
Forn de totxos i teules del Perelló de 1887
En la recerca dels elements patrimonials, els Agents Rurals han adquirit una nova  sensibilitat, que amb estreta col•laboració amb els Serveis Territorials  del Departament de Cultura a Terres de l’Ebre, ha permès inventariar en les comarques de Terres de l´Ebre 33 molins fariners, 2 molins drapers i 2 paperers, 24 rajoleries i teuleries, 63 forns de calç, 3 forns de guix, 1 forn de pega, 1 d’oli de ginebre i 4 pous de gel així com altres elements com sèquies, ponts, aqüeductes,  mines,  sínies i cocons.
Interior del molí fariner de Paüls de 1907
Interior del molí fariner de Paüls de 1907
La col·laboració dels Agents Rurals amb Patrimoni Cultural a les Terres de l’Ebre és fruit del protocol que es va signar el passat mes de febrer entre el DAAM i el Departament de Cultura amb l’objectiu d’incorporar al Cos d’Agents Rurals a la recerca, vigilància i protecció del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya existent al medi natural.
 
El 2 d’octubre, va tenir lloc una reunió de coordinació al Museu de les Terres de l’Ebre en la què van quedar assentades les bases de la col•laboració entre els Agents Rurals i Patrimoni Cultural de les Terres de l´Ebre per inventariar elements arquitectònics preindustrials, tan abundants temps enrere en el món rural, com molins fariners, molins drapers, molins paperers, forns de rajoles i teules, forns de calç i de guix, forns de pega i d’oli de ginebre, pous de gel, etc.
Pou de la Neu del Mascar de 1888 , Roquetes
Pou de la Neu del Mascar de 1888 , Roquetes
Avui, molts d´aquests elements són pràcticament  desconeguts   per la gran majoria de la gent del país. Rere d’unes maleses poden aparèixer les restes constructives d’un forn de rajoles mig ensorrat. Una piscifactoria ens pot posar sobre la pista d’un antic molí fariner o paperer que es va reconvertir posteriorment en centraleta elèctrica. Molts forns de calç són plens de runa i deixalles, i els pous de gel, ofegats per la vegetació, es degraden ràpidament.
 
És per això que és més necessari que mai un inventari  d´aquest patrimoni per salvar-lo de l’oblit i del menysteniment que sovint pateix.
 
A partir de la reunió, el Agents Rurals han intensificat la vigilància dels jaciments arqueològics per part del Agents Rurals per detectar i denunciar la presència d’espoliadors i dels nefastos detectors de metalls. També observen atentament els  moviments de terra i d’altres obres que poden donar lloc a  l’aparició de noves troballes arqueològiques. 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat
 
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia