El Ple ha acordat que les cigarretes electròniques no es podran usar en centres sanitaris, educatius ni infantils, en transports públics, ni en l’àmbit de les administracions públiques
 
El Ple també ha autoritzat 10 nous serveis de referència estatal i la meitat dels nous serveis autoritzats són d’hospitals del sistema sanitari públic català
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha declarat a la sortida del Ple del Consejo Interterritorial de Salud, que ha tingut lloc aquest matí a Madrid, que el Ministeri de Sanitat ha acceptat valorar de forma global els copagaments ja implantats en l’atenció farmacèutica i els previstos en d’altres prestacions sanitàries, a fi de conèixer l’impacte que estan produint en els ciutadans usuaris del sistema. L’objectiu de la proposta és evitar que l’acumulació de copagaments suposi barreres d’accés a les prestacions per a la ciutadania, tal com ja va proposar el Departament de Salut fa unes setmanes.
 
Al mateix temps, el conseller ha manifestat en el Ple del Consejo, en la línia del que ja es va proposar des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que cal una regulació sobre la utilització de les cigarreres electròniques, tant en les dependències públiques com en els espais públics. En aquest sentit, s’ha arribat a l’acord que les cigarretes electròniques no es podran usar en centres sanitaris, educatius ni infantils, en els transports públics i en l’àmbit de les administracions públiques. Els membres del Consejo han acordat també plantejar als grups parlamentaris l’ampliació de la prohibició a tots els llocs públics tancats, com en el cas dels productes del tabac. El passat mes de novembre, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, atenent les consideracions i recomanacions del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, va proposar que s’adoptessin per a les cigarretes electròniques les mateixes restriccions que s’apliquen a l’accés al tabac dels menors, alhora que s’assumissin per a la publicitat d’aquests productes les mateixes normatives que regulen la publicitat i els patrocinis del tabac, així com les limitacions de consum en espais públics tancats.
 
Al llarg del desenvolupament de la sessió, Boi Ruiz també ha manifestat que, en el procés de la revisió del Codi Penal que s’està duent a terme en aquests moments, és necessari evitar al màxim l’estigmatització de la malaltia mental, a fi d’aconseguir continuar avançant en la consideració de les persones que manifesten aquesta malaltia com a qualsevol altre malalt.
 
Hospitals catalans de referència
 
Entre d’altres acords, el Ple ha designat 10 nous serveis de referència estatals, entre els quals destaquen diversos serveis d’hospitals del sistema sanitari públic català. Així, s’han designat l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu com a centres de referència de transplantament renal infantil; l’Hospital de la Vall d’Hebron com referent en transplantament cardíac infantil; l’Hospital Sant Joan de Déu quant a assistència integral del neonat amb cardiopatia congènita i del nen amb cardiopatia i centre de referència en aritmologia i electrofisiologia; i, finalment, l’Hospital del Mar com a referent en epilèpsia refractària.