FOTO
  • El conseller Espadaler  ha inaugurat aquest matí les Jornades sobre l’abordatge de la violència masclista i domèstica en el context actual
  • Espadaler ha explicat que “les dificultats socioeconòmiqes del context actual no esdevenen la causa de la violència masclista ni domèstica, però si que es sumen com a elements que dificulten que aquestes persones puguin trencar els cercles violents en els que es troben atrapades”
  •  Prop de 300 professionals s’han inscrit a les jornades, superant amb escreix les previsions
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler ha inaugurat aquest matí les Jornades sobre l’abordatge de la violència masclista i domèstica en el context actual que tenen lloc avui i demà a la Sala Actes del Departament d’Interior.
 
Espadaler ha explicat que l’objectiu de les jornades és “trobar un espai d’intercanvi de coneixement entre professionals de diferents disciplines que permeti generar sinèrgies i establir i potenciar els ponts de treball que són els que acaben donant més bons resultats en la intervenció en aquestes situacions”.
 
En aquesta línia, el conseller ha destacat que “l’atenció a les víctimes de violència és una política pública de seguretat prioritària, i des del Departament d’Interior es treballa per tal de dur a terme una actuació més preventiva que permeti una intervenció el més primerenca possible, per tal d’evitar la cronificació de la violència i la revictimització de les persones que la pateixen”. “Hem de posar l’accent tant en la prevenció com en la reacció en l’atenció a les víctimes”,  ha afegit.
 
 
El titular d’Interior ha insistit en què “les dificultats socioeconòmiqes del context actual no esdevenen la causa de la violència masclista ni domèstica, però si que es sumen com a elements que dificulten que aquestes persones puguin trencar els cercles violents en els que es troben atrapades”.
 
Prop de 300 professionals s’han inscrit a les jornades, superant amb escreix les previsions. Espadaler ha agraït la seva presència a tots els assistents i ha augurat que “aquestes jornades seran molt profitoses, i que aquest espai serà un de molts més que anirem celebrant any rere any per posar sobre la taula les experiències, generant així coneixement sobre aquesta matèria”.
 
El Pla de Seguretat i Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica
El Departament d’Interior va impulsar l’any 2011 el Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica per donar resposta a la necessitat d’abordar la problemàtica del maltractament en diferents persones amb un alt risc de victimització com són les dones, els menors i la gent gran.
 
A través d’aquest Pla es treballa per millorar els serveis policials tant dels grups especialitzats en l’atenció a víctimes, que són els Grups d’Atenció a la Víctima distribuïts per totes les comissaries del cos de Mossos d’Esquadra, com amb la resta d’efectius de les diferents unitats de la PGME (unitats de seguretat ciutadana, oficines de relació amb la comunitat i les unitats d’investigació).
 
És a dir que, des de la PGME s’intervé en la lluita contra la violència masclista i domèstica en totes les fases, des de la prevenció, la detecció, l’atenció, i el seguiment i protecció de les víctimes.
 
Aquest Pla de seguretat se centra en les víctimes de violència masclista, que és aquella que s’exerceix contra les dones (inclou la violència de gènere) i que avui en dia suposa un 80% dels delictes de maltractament.
 
També cobreix tota aquella violència anomenada domèstica i que és la que exerceix un individu sobre un o més membres de la unitat familiar, i davant l’anàlisi de les xifres de víctimes de violència domèstica ens trobem amb que els col·lectius de menors i persones grans són aquells que, per la seva naturalesa, estan en una situació de més vulnerabilitat.
 
El Pla de seguretat té com a objectiu prevenir els casos de violència masclista i domèstica, en dos moments clarament diferenciats:
 
  • Treball preventiu: amb l’objectiu de reduir el nombre de víctimes, amb un enfocament d’aproximació al coneixement de l’entorn de la víctima i amb la col·laboració i participació d’altres departaments, entitats, associacions, per tal de crear una xarxa de protecció per a les víctimes.
  • Treball d’assegurament de la víctima: per tal de garantir la seguretat de la víctima, s’està implementant un mètode propi de valoració policial del risc, amb un  seguiment eficaç de les mesures de protecció policial i judicial adoptades.