Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga
Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga
Es tracta de la Mongeta del Carai, la Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga i la Mongeta Neu
 
Aquest catàleg té com a finalitat tutelar el patrimoni filogenètic català
 
La Comissió de Varietats Locals Agrícoles de Catalunya ha aprovat definitivament els models de memòries tècniques de les espècies hortícoles tomàquet, ceba i mongeta. D’altra banda, ha examinat i valorat la proposta d’inscripció al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya de diverses varietats locals, i ha emès informe favorable sobre les varietats següents:
 
- Mongeta del Carai
- Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga
- Mongeta Neu
 
Aquestes varietats s’inscriuran al catàleg amb els números CAT001CVL, CAT002CLV I CAT003CVL, respectivament. També es publicarà al web del Departament d’Agricultura una fitxa-resum de cada una de les varietats inscrites.
 
Durant la pròxima reunió de la Comissió, està previst estudiar el desenvolupament del Decret 131 a fi de regular amb el detall necessari el seu article 35, que fa referència a la producció i comercialització. També se sotmetran a informe de la Comissió més varietats locals per si escau inscriure-les al Catàleg i nous models de memòries tècniques de les espècies que encara no s’han confeccionat.  
 
Les varietats locals, a més de constituir un patrimoni genètic, engloben també alguns productes d’alt valor gastronòmic i cultural. Per aquest motiu, cal fomentar que els consumidors finals les coneguin i apreciïn a fi d’augmentar-ne la demanda i la comercialització i aportar valor afegit als productors. Aquest model de conservació in situ potencia els valors territorials i culturals dels diferents espais agraris catalans.
 
La Comissió de Varietats Locals està formada per sis representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, dos representants de les organitzacions professionals agràries (Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya), 2 representants de les entitats que duen a terme tasques de recuperació i conservació de varietats locals, un representant de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), un de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), un del Centre Tecnològic i Forestal (CTF) i un especialista en recerca genètica.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat.
 
 

3  

Imatges

Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga

Ceba Braguer de Vaca o Llarga de Berga 160

Mongeta del Carai

Mongeta del Carai 169

Mongeta Neu

Mongeta Neu 160