·   El conseller d’Empresa i Ocupació lamenta que “a les 24 hores de l’aprovació de la reforma elèctrica el Govern ja l’ha hagut de rectificar”.
 
·  Puig recorda que Catalunya podria rebaixar un 15% la factura per a ciutadans i empreses si gestionés i regulés el seu propi model elèctric.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha lamentat avui la polèmica generada a l’entorn de la fixació de preus de l’electricitat, i s’ha mostrat decebut perquè “el Govern de l’Estat ha desaprofitat una altra oportunitat per reformar el mecanisme de configuració de preus en el mercat elèctric, que és confús i poc transparent”. El conseller ha assenyalat que “només 24 hores després que el Congrés aprovés la reforma elèctrica ens hem endut un ensurt, i ja han hagut de fer la primera rectificació”, i ha reclamat que s’apliquin mesures per “fer que la nostra indústria pugui competir en igualtat de condicions a Europa i no només per suturar el dèficit de tarifa”.
 
Puig ha recordat que les empreses catalanes estan pagant l’energia elèctrica  un 60% més cara que a la resta d’Europa, i el doble en relació a Alemanya, mentre que els ciutadans paguen l’energia més cara d’Europa, a excepció dels sistemes insulars d’Irlanda i Xipre. “Els costos de l’energia elèctrica a Espanya estan mal estructurats, i des de fa anys el Govern central ha carregat en la tarifa de les empreses i dels usuaris costos aliens a la generació d’energia, com la insularitat, la transició del carbó o les primes a les renovables, que se sumen a un mecanisme de formació de preus poc transparent”, ha descrit. “El Govern del Partit Popular ha suspès estrepitosament en la seva oportunitat de corregir aquests problemes, perquè seguir només criteris econòmics i no pas energètics ha estat un gran error”, ha conclòs.
 
En aquest sentit, el conseller ha explicat que “els estudis demostren que a Catalunya, si reguléssim i gestionéssim el nostre model elèctric, podríem assolir un 15% de disminució en la factura”, degut a que el mix elèctric català està molt diversificat i té una estructura de costos més ajustada que la del conjunt de l’Estat. Puig ha reivindicat altres mesures, com facilitar l’autoconsum o que part del dèficit de tarifa es carregui als Pressupostos Generals de l’Estat.
 
El conseller també s’ha referit a la negativa del Govern central a incloure la pobresa energètica en la nova regulació del sector elèctric. “El Govern central ha demostrat estar molt lluny de les necessitats i dels problemes de la gent. Per això, a Catalunya estem treballant en una iniciativa legislativa que inclou un mecanisme perquè a les persones que justifiquin unes determinades situacions no se’ls pugui interrompre el subministrament energètic i no es vegin abocades a una situació de privacions en els mesos d’hivern”, ha detallat.