Juntament amb col·laboració dels comerços i establiments de restauració i hostaleria de la ciutat, engeguen el projecte “No puc esperar!”
 
La iniciativa està destinada a totes aquelles persones que, a causa d’un problema de salut no contagiós, poden necessitar utilitzar urgentment un lavabo
Presentació de la campanya
Els comerços i els establiments de restauració de Girona s’han adherit a una campanya pionera a Catalunya per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per alguna malaltia inflamatòria intestinal, principalment Crohn i colitis ulcerosa. L’Ajuntament de Girona ha presentat aquest matí el projecte “No puc esperar!”, impulsat per la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona i l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i que compta amb la col·laboració del consistori gironí. L’Associació d’Hostaleria Girona Radial i les entitats Girona Centre Eix Comercial, l’Associació de Comerciants de Sant Narcís Sector Dominiques i l’Associació de Comerciants de Sant Narcís Zona Sud – Plaça Assumpció ja s’han adherit a la campanya.
 
“No puc esperar!” és un projecte destinat a totes aquelles persones que per algun problema de salut, no contagiós, poden necessitar utilitzar de manera urgent i no previsible un lavabo en qualsevol moment. Concretament, es tracta de pacients de malaltia inflamatòria intestinal, pacients ostomitzats, pacients colectomitzats i pacients intervinguts de càncer de recte.
 
L’adhesió a la campanya per part de les associacions de comerciants i d’hostaleria significa que alguns dels seus establiments associats permetran als portadors de la targeta autoritzada “No puc esperar!” la utilització gratuïta dels seus lavabos. La targeta per demanar l’accessibilitat urgent als lavabos és vigent en diversos països, com els Estats Units, Gran Bretanya, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, França i Bèlgica, però només té suport per llei en alguns estats dels Estats Units.
 
A Girona s’hi han adherit 63 equipaments municipals i 55 establiments comercials i hostalers, tot i que la xifra es pot anar ampliant perquè es tracta d’un projecte dinàmic. Els establiments adherits disposaran d’uns adhesius identificatius i uns fulletons informatius. Per facilitar la identificació d’aquests espais, l’Ajuntament de Girona ha elaborat un plànol identificant tots els lavabos que hi ha a la ciutat, incloent els equipaments municipals, per tal que les persones afectades puguin detectar més fàcilment quins són els punts als quals poden accedir lliurement. Aquests plànols es lliuraran a les persones afectades per la malaltia.
 
La regidora de Turisme i Comerç de l’Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat, ha destacat que aquesta campanya s’inicia per primera vegada a Girona però la idea és implementar-la a tot Catalunya. “Fa dos anys que estem fent un esforç important per promoure i donar a conèixer la ciutat en l’àmbit turístic i del comerç, però a més estem fent un esforç també per fer de Girona una ciutat amable i sensible amb aquells col·lectius que tenen un problema de salut o de mobilitat. Volem que gaudeixin com qualsevol altre visitant de la nostra ciutat”, ha afirmat la regidora Coralí Cunyat, que ha recalcat que això és possible “gràcies a la implicació del sector privat de la ciutat” en aquest projecte.
 
El cap del Servei de l’Aparell Digestiu i responsable de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, el doctor Xavier Aldeguer, ha explicat que lliuraran les targetes als pacients que ho necessitin segons criteris mèdics. “Estem convençuts que hi ha un grup de pacients als quals aquesta campanya els suposarà un canvi substancial en la seva qualitat de vida”, ha assenyalat.
 
La coordinadora del projecte “No puc esperar”, Àngels Roca, ha confessat sentir-se “emocionada” per la posada en pràctica d’aquesta campanya especialment per la repercussió que tindrà en els pacients i perquè “l’èxit del projecte és fer visible la malaltia a la societat”.
 
Què és la malaltia inflamatòria intestinal (MII)?
 
La malaltia inflamatòria intestinal (MII) és una malaltia crònica que afecta l’aparell digestiu, que de moment no es pot curar, i que no és contagiosa. La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són les principals malalties inflamatòries intestinals. Ambdues causen inflamació del tub digestiu, fet que pot causar dolor, diarrees i sagnat. Els símptomes més comuns són: dolor abdominal, recargolaments freqüents, a vegades sagnat rectal, anèmia (que pot causar marejos o cansament), fatiga (cansament extrem), disminució de la gana, pèrdua de pes i també febre. En la malaltia inflamatòria intestinal s’alternen períodes d’activitat amb símptomes importants (coneguts com brots o crisis), amb altres períodes en què la malaltia s’atenua (fases de remissió).
 
Segons les dades que es van donar a conèixer amb motiu del Congrés de l'Organització Europea de Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (ECCO) 2013, la MII afecta més de 2,2 milions de persones a Europa i 5 milions a tot el món. S’estima que a la demarcació de Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 pacients de malaltia inflamatòria intestinal, dels quals uns 700 correspondrien a l’àrea metropolitana de Girona.
 
L'Hospital Josep Trueta ha posat en marxa aquest any la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal coordinada pels doctors Xavier Aldeguer, David Busquets i Ramon Farrés, per tal de facilitar un seguiment més personalitzat i proper als pacients amb aquesta patologia a la ciutat de Girona. En aquesta unitat es porten prop de 500 pacients.