• Aquest matí s’ha presentat la campanya,  a Sort, amb la presència de l’alcalde de la ciutat i president del Consell Comarcal del Pallàrs Sobirà, Llàtzer Sibís, del director general de la DGPEIS, Ramon Parés, de la directora dels Serveis Territorials d’Interior, Anna Miranda, i del sotsdirector general tècnic dels Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova
  • A més, també hi han assistit responsables del cos de Bombers de la Generalitat així com també tècnics i representants municipals
  • Des de l’any 2000 i fins aquest novembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en 8.864 incendis d’aquest tipus, principalment a la tardor i als mesos d’hivern,
  • Els eixos de la campanya són informar la població sobre un bon ús de les xemeneies i la publicació d’una instrucció tècnica adreçada al sector professional
Aquest matí, El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, ha presentat, juntament amb l’alcalde de Sort i president del Consell Comarcal del Pallàrs Sobirà, Llàtzer Sibís i la directora dels Serveis Territorials del departament d’Interior a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Anna Miranda, una campanya de sensibilització a la població per evitar els incendis causats per xemeneies.
 
A la presentació, que s’ha fet a les instal·lacions de l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà a Sort, ha comptat també amb la presència del sotsdirector general tècnic dels Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, i del cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà. També hi ha assistit diversos alcaldes i representants municipals dels ajuntaments de Sort, Oliana, la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Castell de Mur, Salàs de Pallàs, Talarn, Sarroca de Bellera, la Guingueta, Alins i Alt Àneu.
  
Amb l’objectiu d’evitar els incendis de xemeneies, la DGPEIS ha iniciat una campanya de prevenció que es basa en dos grans eixos.
 
Per una banda, la publicació d’una instrucció tècnica que en regula la instal·lació i, per una altra, la divulgació de consells per al bon ús i manteniment d’aquests elements. En aquest marc, s’ha editat un tríptic informatiu amb informació bàsica per reduir al màxim els elements de risc d’incendi allà on hi ha una xemeneia en ús.
 
La instrucció tècnica, que relaciona els requisits indispensables per a una instal·lació segura, ha estat redactada per tècnics del servei de Prevenció de la DGPEIS amb l’assessorament d’empreses del sector. Ha estat enviada ja als col·legis oficials d’arquitectes, arquitectes tècnics, d’enginyers i enginyers tècnics a més d’entitats col·laboradores de l’administració en l’àmbit de la prevenció i la seguretat, ajuntaments, diputacions i consells comarcals perquè en tinguin coneixement a l’hora de visar nous projectes.
 
La instrucció determina, entre d’altres conceptes, les distàncies mínimes que han de tenir els elements constructius combustibles respecte la xemeneia, i els nivells de resistència al foc dels materials de revestiment dels terres, sostres i parets a tocar d’aquestes estructures.
 
Aquesta campanya s’emmarca en un programa global d’accions que els Bombers duran a terme per millorar la seguretat a la llar, i que comptarà també amb material divulgatiu a partir del proper mes de gener. Podeu consultar el tríptic “Llars de foc. Consells de seguretat” al web http://bit.ly/1cr0SpS.
 
Els incendis causats per les xemeneies i llars de foc són un dels serveis més habituals amb l’arribada de les baixes temperatures, a casa nostra. Així, per exemple, des de l’any 2.000 i fins a finals de novembre d’aquest any, els Bombers de la Generalitat han treballat en 8.864 serveis d’aquest tipus. L’any passat van haver 977 actuacions per incendis causats per les xemeneies, xifra que gairebé duplica les actuacions per aquest concepte de l’any 2000; on es van fer 492 serveis. La tardor i especialment l’hivern són les temporades en què més serveis es fan, essent desembre i gener els mesos de major activitat.
 
(Podeu consultar les dades en el PDF adjunt) 
 
 
CONSELLS DE SEGURETAT
 
Bàsicament, i per tal de reduir el risc d’incendis provocats per l’ús indegut de les xemeneies, els Bombers de la Generalitat recomanen seguir les següents indicacions:
 
En la construcció i el manteniment de les llars de foc s’ha de seguir les indicacions del fabricant o constructor i utilitzar materials adequats. Cal fixar-se especialment en les distancies als materials combustibles.
 
 
Manteniment
 
 
La neteja
Hem de poder comprovar, netejar, escurar els conductes i recuperar-ne el sutge, que podria acabar cremant o danyant els conductes, seguint les instruccions del fabricant. Almenys, cal fer-ho un cop per temporada en cas d’ús habitual de la llar de foc. Calen estris i raspalls adequats i no s’han d’utilitzar productes químics de neteja que no siguin recomanats pel fabricant.
 
La xemeneia, que no perdi fum
La xemeneia no ha de tenir cap forat. El fum és tòxic i, a més, pel forat es pot acabar calant foc sobre materials combustibles que hi hagi prop del conducte.
 
La llar sense encendre durant molt de temps
Si fa diverses temporades que no hem encès la llar de foc, l’haurem de fer revisar per personal especialitzat i determinar que no hi ha obstruccions ni fuita de fum al conducte.
 
La protecció contra incendis
Si volem augmentar la nostra seguretat, podem instal·lar un detector d’incendis i de monòxid de carboni, i disposar d’un extintor portàtil per al cas d’incendi. Cal saber com fer ús de l’extintor, en aquest cas.
 
Construcció

L’aïllament de la xemeneia
La xemeneia ha d’estar aïllada o prou separada de materials o elements combustibles propers. Cal parar compte quan el conducte traspassa sostres, falsos sostres o teulades al costat de fusta, parquet, estructures de fusta, materials plàstics i sintètics, que es poden incendiar.
 
Els elements combustibles, a distància
Les parets, el sostre i el terra del costat de la llar de foc no han de ser ni han de contenir material combustible: paper, fusta, catifes, moqueta, parquet...
 
Els barrets antivent i eòlics
Els barrets de les xemeneies han de ser antivent. Els barrets eòlics (els que donen voltes amb el vent), en cas d’incendi, poden estendre les flames cap a la teulada de l’edifici.
 
 
Funcionament
 
 
El que no s’hi ha de cremar
-    Líquids inflamables per encendre o atiar el foc.
-    Llenya o fusta humida o verda (l’ideal és que l’arbre s’hagi tallat la temporada anterior) o resinosa perquè pot produir dipòsits de sutge i quitrà a la xemeneia.
-    Fusta tractada, perquè pot desprendre productes tòxics.
-    Altres tipus de combustible no determinats pel fabricant.
 
Un foc viu sense massa llenya
El foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. Així evitarem la producció de productes tòxics i l’acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà, que poden acabar incendiant-se.
 
El que no s’ha d’acostar al foc
No hem d’acostar a la llar de foc la roba perquè s’eixugui, ni joguines, ni mobles ni coixins ... hem de mantenir la reserva de llenya al lloc adequat, on no pugui encendre’s (hem de seguir les indicacions del fabricant de la llar de foc).
 
Les llars de foc obertes
Cal evitar deixar encesa la llar de foc quan ens anem a dormir o sortim de casa. Si es manté encesa, hi hem de col·locar una pantalla mataguspires. No hem de deixar sola la canalla amb la llar de foc encesa.
 
La ventilació
És molt important que l’habitació o estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Evitarem problemes de tiratge a la xemeneia, la concentració de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i la mala olor.
 
 
 
 
Sort, 23 de desembre de 2013
 

2  

Imatges

Presentació campanya a Sort

Presentació campanya a Sort 1152

Presentació campanya

Presentació campanya 1195

2  

Fitxers adjunts

Els Bombers de la Generalitat inicien una campanya per evitar els incendis causats per xemeneies i donar consells de seguretat

Els Bombers de la Generalitat inicien una campanya per evitar els incendis causats per xemeneies i donar consells de seguretat
PDF | 117

Tríptic "Llars de foc. Consells de Seguretat"

Tríptic "Llars de foc. Consells de Seguretat"
PDF | 192