El 2014 s’iniciarà el projecte Europeu Euro HIV EDAT, un projecte finançat per la Comissió Europea i liderat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT). L’investigador principal del projecte és el director científic del CEEISCAT, Jordi Casabona.
 
L’objectiu del projecte és generar coneixement operatiu per comprendre millor el paper i l'impacte dels centres comunitaris de cribratge del VIH, explorar l'ús d’estratègies innovadores basades en les noves tecnologies i augmentar el diagnòstic precoç del VIH i altres infeccions de transmissió sexual a Europa entre els grups més afectats, així com millorar l’accés al tractament.
 
El Projecte Euro HIV EDAT tindrà una durada de 3 anys i comptarà amb un pressupost de 2 milions d’euros. Hi participaran 13 socis de 8 països europeus (Espanya, França, Portugal, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia i Romania) i 14 països col·laboradors (Espanya, Gran Bretanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Letònia, Lituània, Estònia, Sèrbia, Grècia, Bèlgica, Noruega, Polònia i Croàcia).
 
El projecte Euro HIV EDAT es basa en la Xarxa DEVO de centres alternatius que ofereixen la realització de la prova del VIH de forma anònima, gratuïta i confidencial. La Xarxa DEVO consta de 12 centres que ofereixen la prova del VIH des del 1994. A partir del 2007 es va introduir la prova ràpida en aquests centres, incrementant el número de proves realitzades en més d’un 100%. El projecte europeu s’ha basat en l’experiència de la xarxa catalana.
 
El CEEISCAT ha liderat també el projecte HIV-COBATEST, finançat per la Comissió Europea, que tenia com a objectiu promoure el diagnòstic precoç de la infecció per VIH a Europa mitjançant la millora de les pràctiques de realització de la prova amb consell assistit de base comunitària. Aquest projecte ha comptat amb 10 socis de 8 països europeus. Els resultats finals del projecte es van presentar a Barcelona el passat mes de setembre. El projecte Euro HIV EDAT és en part una continuació de la tasca iniciada pel projecte COBATEST.
 
A Catalunya s’estima que hi ha unes 33.000 persones infectades i una quarta part no saben que ho estan. El 45% dels nous diagnòstics de VIH a Catalunya és tardà, és a dir, aquestes persones han estat diagnosticades quan ja haurien d’estar rebent tractament. La infecció per VIH/SIDA augmenta entre el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH) i població immigrada.
 
El diagnòstic precoç del VIH permet disminuir les pràctiques de risc en les persones infectades i això incideix en una reducció de les taxes de transmissió. Alhora també repercuteix positivament en la salut de la persona infectada a l’aprofitar els beneficis del tractament antiretroviral i una reducció de la morbimortalitat.