Fotografia dels ramats agrupats
Fotografia dels ramats agrupats
El Departament, en la seva aposta per donar suport i impulsar la ramaderia ovina en zones amb presència de l’ós al Pirineu, amplia el programa de cohabitació ós-ramaderia al Parc Natural de l’Alt Pirineu estenent-lo a la vall de Cardós
 
L’any 2013, s’han creat dos grans ramats protegits a la vall de Cardós, que se sumen al ja existent des de fa dos anys a les valls d’Àneu
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural desenvolupa des de l’any 2010 un programa de cohabitació per reduir els conflictes entre la ramaderia ovina i la presència de l’ós bru (Ursus arctos), espècie amenaçada a Catalunya. Fins a l’any 2012, el programa s’ha desenvolupat al sector de les valls d’Àneu, però l’any 2013 el programa s’ha ampliat a la vall de Cardós a causa de la presència habitual de l’espècie en aquesta vall.
 
El programa consisteix a agrupar durant la temporada d’estiu els ramats d’oví d’una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d’ós. Les mesures aplicades han estat les següents: vigilància del ramat per part d’un pastor les vint-i-quatre hores del dia, presència al ramat de gossos de protecció (de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus) i tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals).
 
En els tres reagrupaments realitzats enguany, tots al Parc Natural de l’Alt Pirineu, han participat un total de catorze ramaders i s’han custodiat al voltant d’unes 3.000 ovelles. El programa ha permès reduir el nombre de baixes als ramats d’oví durant la temporada de pastura d’estiu, que enguany només han patit dos atacs d’ós bru, amb un resultat de dues ovelles mortes que seran indemnitzades. A causa de la bona acceptació del programa i del bon resultat obtingut a les zones amb presència d’ós, es preveu la seva continuïtat durant l’any 2014.
 
Col·laboració indispensable
Aquest programa impulsat per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració del personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals i del Parc Natural de l’Alt Pirineu; de l’Equip de Seguiment i Conservació de l’Ós (Tragsega), que ha desenvolupat tasques de suport a ramaders i pastors; de l’ONG Acciónatura, que ha facilitat material de prevenció i ha col·laborat en la contractació de pastors ajudants, i especialment dels mateixos ramaders beneficiaris del programa.
 
Una altra mesura del programa ha estat la prevenció dels danys de l’ós bru a l’apicultura, que ha continuat amb el mètode aplicat des de l’any 2005 (coordinació amb els apicultors de les zones de risc per al tancament de les arnes amb vailet electrificat), amb molt bons resultats.  
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia dels ramats agrupats

Fotografia dels ramats agrupats
JPG | 203

reunió amb els ramaders al Parc Natural de l'Alt Pirineu

reunió amb els ramaders al Parc Natural de l'Alt Pirineu
JPG | 671