
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest vespre, a Lleida, l’acte de presentació de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra – 51a Fira de les Garrigues, que se celebrarà del 17 al 19 de gener, a Les Borges Blanques.
Josep Maria Pelegrí ha expressat el seu suport a aquest certamen que, durant uns dies, “fa de l’oli català un clar protagonista del sector agrari de Catalunya, i que, així com la resta de fires que se celebren en totes les zones productores d’oli de Catalunya, contribueix de forma molt important a promocionar aquest producte estrella de la nostra gastronomia, per tal que el consumidor aprengui a reconèixer i valorar l’oli d’oliva de qualitat”.
Pelegrí ha destacat que el certamen és un gran aparador del sector oleícola català, “un sector amb un gran potencial que pot fer front amb garanties als reptes de futur, com ara els de la qualitat i la internacionalització”; i que les Garrigues tenen molt a dir en aquest sentit en ser una de les comarques amb més tradició oleícola de Catalunya, i des de l’any 1975 part de la seva producció està protegida sota la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, la primera de Catalunya i de l’Estat espanyol a ser reconeguda per la Unió Europea (UE). Actualment, Catalunya compta amb 5 denominacions d’origen protegides d'oli, “testimoni de l’esforç dels nostres productors per la qualitat i la innovació”.
En aquest punt, el conseller ha afegit que “els pagesos d’aquesta DOP han fet de l'oli de l'oliva arbequina verge extra una forma de vida, una forma d'entendre i estimar el nostre paisatge per a què el consumidor gaudeixi del sabor d’aquesta terra a casa seva, ja que es tracta d’un oli amb una complexitat d'aromes i gustos propis del seu vincle amb el territori, fet que el converteix en un producte únic i exclusiu, que ho té tot per a ocupar un lloc destacat entre els més valorats del nostre país”.
Josep Maria Pelegrí també ha destacat que “la producció agrícola catalana d’aquest sector, tot i que la producció d’oli d’oliva a Catalunya representa només el 3,1% de la producció estatal, aporta un producte d’una qualitat tan excel·lent i que, alhora, té un alt valor social com a equilibrador del territori, al mateix temps que és un conreu amb un elevat referent paisatgístic”; que l’oli d’oliva té una gran incidència en la salut humana, sent component essencial de la dieta mediterrània, la més sana del món; i que és “un dels millors del món”.
Per tot això, espero que aquesta nova edició de la Fira de l’Oli Extra de les Garrigues esdevingui, una vegada més, un gran aparador del sector de l’oli català. Es tracta d’un sector amb un gran potencial que pot fer front amb garanties als reptes de futur, com ara els de la qualitat i la internacionalització.
Val a dir que en el decurs de l’acte d’avui també s’ha presentat l’agermanament entre la Fira de l’Oli i la Ruta del Vi de Lleida, DO Costers del Segre.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.