• Irene Rigau ha afirmat que aquesta mesura s’afegeix al recurs d’inconstitucionalitat que prepara el Govern contra la LOMCE
 
  • La consellera d’Ensenyament ha fet aquestes declaracions durant una visita a Amposta, on ha inaugurat l’Institut de Tecnificació i ha presentat un conveni d’FP dual signat amb el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre
Foto petita
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat avui que el Departament d’Ensenyament ha presentat al·legacions als projectes de decrets de currículum i de la formació professional bàsica del Ministeri d’Educació, que estan en procés d’exposició pública. Els projectes es tractaran posteriorment en reunions entre el ministeri i les comunitats autònomes, però davant de l’oposició a la LOMCE, el Departament s’avança i presenta les al·legacions. Aquesta mesura s’afegeix al recurs d’inconstitucionalitat que prepara el Govern contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat.
 
En aquest sentit, Rigau ha afirmat que “la LOMCE ha estat una llei emblemàtica del procés de recentralització, que té la voluntat d’anul·lar i deixar a un mínim les competències i que vol evitar que es facin polítiques pròpies a cada territori”. La titular d’Ensenyament ha remarcat que a Catalunya “desplegarem la LEC, procurarem donar vitalitat al nostre projecte educatiu i pensem que hem de poder desenvolupar al màxim les nostres competències. Aquesta llei és la demostració més clara que a Catalunya li cal alguna cosa més que el que govern central entén per autonomia”.
 
Rigau ha explicat que els centres poden seguir treballant amb “la tranquil·litat de saber que rebran les orientacions el curs vinent, donant resposta als reptes legislatius”, i ha ressaltat que “volem que els criteris pedagògics siguin els que primin en l’enfoc orientatiu del funcionament dels nostres escolars. Insistirem en parlar de pedagogia, d’èxit escolar, de formació d’ensenyants, de promoció d’alumnes i paral·lelament el Govern treballarà per reivindicar, també al Parlament, la primacia de la nostra llei que es va aprovar al 2009”.
 
Irene Rigau ha fet aquestes declaracions durant una visita a Amposta, on ha inaugurat l’Institut de Tecnificació i ha presentat un conveni d’FP dual signat amb el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.
 
La consellera ha visitat les instal·lacions de l’Institut de Tecnificació a Amposta, on n’ha descobert la placa inaugural. En el centre hi ha matriculats un total de 459 alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i de grau superior d’esports i ensenyaments esportius de règim especial de futbol i socorrisme, i disposa d’una plantilla de 40 professors. El centre, especialitzat en la pràctica esportiva, permet compaginar els entrenaments amb els estudis a través de la possibilitat d’adaptació horària.
 
La consellera ha destacat que “és un projecte singular per Catalunya, únic per les seves característiques. Al servei d’un projecte que combina l’ESO i el batxillerat amb l’FP i professionalització esportiva. Fa que sigui un campus singular que no ha d’estar només al servei de Terres de l’Ebre sinó al conjunt de Catalunya amb vocació esportiva. És una aposta de qualitat i excel·lència”.
 
Rigau ha destacat la inversió destinada al centre, de gairebé 5 milions d’euros: “Si repartim aquests diners per alumnes sabem que és una aportació a la seva formació impressionant. És com una gran beca per a cadascun dels alumnes, i cada família sabrà que aquí en època de dificultat es va tirar endavant un gran projecte en el qual no s’ha escatimat la qualitat. Un projecte que compta a més amb un claustre de professors absolutament compromès”.
 
Posteriorment, Irene Rigau s’ha traslladat fins el Museu de les Terres de l’Ebre, on ha presentat el conveni de formació professional dual signat entre el Departament d’Ensenyament i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, per impartir en modalitat dual el cicle formatiu de grau superior de Guia, informació i assistència turístiques a l’Institut Montsià. L’objectiu és formar persones en l’àmbit turístic i alhora millorar-ne la qualificació professional del sector.
 
Amb aquest conveni l’alumnat matriculat rebrà una part de la formació al centre i una altra part a l’entitat, a través d’una beca de formació. Així, els alumnes podran compaginar els estudis amb l’activitat productiva mentre dura el cicle formatiu. La consellera ha recordat que “potenciem la formació professional, en aquest cas amb la modalitat dual. Aquesta és la voluntat de lligar formació i feina, de fer que la gent pugui tenir estudis postobligatoris de cara a demà”. Rigau ha afegit que “de cada 100 llocs de treball, en un futur 85 requeriran formació postobligatòria. Amb el graduat escolar no n’hi haurà prou, hem de fer possible que les famílies ens ajudin a transmetre la idea que no hi ha futur sense formació”.
 
El Consorci del Museu col·laborarà amb el professorat de l’Institut en l’avaluació de la formació rebuda per l’alumnat, fent així possible el reconeixement acadèmic de l’activitat desenvolupada a l’entitat. A més, un cop acabi la formació, obtindrà el títol de tècnic/a superior en Guia, informació i assistència turístiques.
 
A més el conveni permetrà l’ús de les instal·lacions de l’entitat per impartir part del cicle formatiu, així com col·laborar en la formació tècnica del professorat mitjançant l’accés a cursos de formació impartits per l’empresa i estades a les seves instal·lacions.
 
D’altra banda, aquesta tarda la consellera Rigau també ha inaugurat l’ampliació de l’escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara, i n’ha visitat les instal·lacions.
 
8 de gener de 2014